toofast Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wlasnie zrobilem przewod USB do aparatury Bajecznie tani i bajecznie prosty. Autorem jest niejaki Pfeifer. Wystarczy nam port LPT i tani chinski USBASP albo zamiast tego dwa USBASP. Ja swoje usbasp zrobilem sam. Symulator multiplexa wykrywa go automatycznie. Testowany na windows 7. Wiecej info google: -PPM2USB -USBASP -AVRDUDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nieźle. 10 minut roboty i można ćwiczyć latanie. Na Win 7 64bit działa bez problemu, na XP krzyczy o sterownik - przynajmniej u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Sterownik jest w paczce do sciagniecia razem z firmware. W razie czego moge opisac krok po kroku ale to jest chyba zbedne Testuje go juz Jakis czas i jestem pod wrazeniem usbasp mozna kupic juz za kilkanascie zl - wiec warto sprobowac ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Oczywiście ze sterownikiem to moje niedopatrzenie... wszystko działa jak powinno zarówno pod Win 7 jak i XP. Jako, że walał mi się nieużywany programator USBASP postanowiłem zmusić go do działania z moją aparaturką. Jak narazie nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów z działaniem kabelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Super ! Jako ze to jest HID powinno dzialac i na linuxach i na macach ale tam kiepsko z symulatorami Cos wiecej: -Usbasp nalezy najpierw zainstalowac jesli jednym programujemy drugi - sterowniki na fishl.de -jesli mamy lpt to sciagamy programator dybkowskiego - i podlaczamy uC kabelkami bezposrednio do lpt ! -jesli programujemy usbasp to sciagamy jeszcze avrdude i w linii komend wpisujemy: avrdude -c usbasp -p m8 -U hfuse:w:0xC9:m -U lfuse:w:0xEF:m A potem: avrdude -c usbasp -p m8 -U flash:w:naszplik.hex Ostatnia sprawa to przylutowanie kabelka z sygnalem ppm do PD7 i pamietanie o tym zeby zrobic zwarcie w gniezdzie trenera aby wylaczyc RF - wiecej na www autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ostatnia sprawa to przylutowanie kabelka z sygnalem ppm do PD7 i pamietanie o tym zeby zrobic zwarcie w gniezdzie trenera aby wylaczyc RF - wiecej na www autora Z tym zwarciem w gnieździe to nie przesadzaj... bo mniej obeznani w temacie mogą aż nadto wziąć to sobie do serca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toofast Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Racja Szczegolnie ze w tym gnizdzie jest pin bat+ i gnd Warto wiec sobie doczytac na stronie - jest tam link do wiekszosci gniazd trenera typowych nadajnikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Mimo wszystko postulowałbym o krok po kroku dla zielonych i m.in. w celu uniknięcia zbędnych pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi