dziobak Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 A nie lepiej śmigło składane? .Zero złamań. np takie http://abc-rc.pl/p/94/2174/smiglo-skladane-h1-6-11x6-kolpak-plastik-metal-38mm-kompletne-smigla-skladane-kompletne-smigla-skladane-smigla-i-akcesoria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzozef Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam. Kupiłem drugą piastę i wszystko gra. Samolot latał pęknie, już na połowie drązka. do czasu kreta. Przywaliłem prawie pod kątem prostym w podmokła łąkę. PIasta spisała się świetnie, śmigło całe. Ale jak zwykle musiało coś się spierniczyć. Wszystko przyniosłem do domu, wysuszyłem. Silnik nie chcę się krecić, zacina się, szarpie. Im dam większą moc tym mocniej. Trochę błota było między zwojami, przedmuchałem, ale bez zmian. Wideo: http://youtu.be/AXl8AWbiLSk Kabelki łączące silnik z reglem odizolowałem, wszystkie luty trzymają. Spotkał się ktoś z czymś takim? PO krecie w środku było trochę wody, elektronika zalana nie była. Aku trzyma napięcie 11,4 V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 hmm, a jak palcami kręcisz to się zacina? pewnie nie masz drugiego regulatora by sprawdzić... ale możesz obejrzeć czy żaden kabelek nie odpadł od uzwojeń silnika, w silnikach o tym typie mocowania to częsty uraz... trzeba bardzo uważać jeżeli machamy kabelkami jak na filmie to te kabelki czasem pękają.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzozef Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Palcami idzie gładko. W uzwojeniach chyba wszystko gra... Regulator się grzeje, ale niewiem czy to z powodu silnika, czy też samego regulatora. Da się to jakoś sprawdzić bez drugiego regulatora? Masakra, ile już w ten model wsadziłem kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Sprawdź przebicie uzwojeń na stojan to po pierwsze a o drugie na 99.9% nie łączą się kable SILNIK>REGULATOR. Sprawdź goldy, szarp mocno, najlepiej zlutuj kable bez nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzozef Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kable SILNIK>REGULATOR od początku zlutowane. Mógłbys wyjaśnić jak sprawdzić przebicie uzwojeń na stojan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Albo skrzywiona oś , lub brak fazy - dlatego szarpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jeśli są zlutowane to tak jak kolega wyżej napisał, masz zerwane uzwojenia Możesz sprawdzić przebicie ale to nie jest konieczne gdy masz przerwę w uzwojeniu, sprawdź czy od stojana na uzwojenia przechodzi prąd, nie powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Już wszystko jasne - mikro rezystor w reglu wystrzelił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzozef Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Dziękuję modelarzowi Jackowi za sprawdzenie sprzętu i oddanie za darmo sprawnego regulatora. Mogę już kontynuować naukę latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi