Skocz do zawartości

NADAJNIK I ODBIORNIK Zasięg przynajmniej 1000-1200m

Kamyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie czysto techniczne. Nie jestem osobą związaną z modelarstwem ale potrzebuję rzetelnej porady.

Chcę się dowiedzieć jaki maksymalny zasięg mogę osiągnąć korzystając z tradycyjnych nadajników radiowych. Planuję budowę urządzenia sterowanego zdalnie. Docelowo niezbędne będą 3 kanały (2 on/off i 1 działający z precyzyjnym serwem)

Zasięg jaki muszę osiągnąć to 1000-1200 (przynajmniej 1000)metrów i skuteczność układu bliski 100% -nie może być mowy o jakiś czkawkach w trakcie pracy. Wiem, że długość anteny zależy od częstotliwości pracy układua, a jeśli chodzi o modele latające istotny jest również ciężar odbiornika. W moim przypadku waga odbiornika nie ma znaczenia, natomiast nadajnik nie powinien być cięższy niż 1-2 kg. Długość anteny odbiornika może osiągnąć nawet 5-6 metrów (np. wędzisko wędkarskie z przewodem) antena nadajnika (sztywna teleskopowa 1m, lub elastyczna linka 1,5 metra).

A istotne jest to , że odległość nadajnika od odbiornika w trakcie pracy będzie ulegać stałemu zmniejszeniu. Całość będzie funkcjonować na otwartej przestrzeni, z daleka od instalacji elektrycznych typu wysokie i średnie napięcie czy anten GSM.

Jeśli stwierdzicie, że realizacja będzie zbyt kosztowna lub bardzo trudna do wykonania to zarzucę ten pomysł i poszukam innego rozwiązania. Nie mniej jednak proszę o poważne traktowanie mojego pytania. Oczywiście jeżeli jest szansa na realizację tego pomysłu, proszę o wskazanie gdzie szukać właściwych rozwiązań.

Kamyk

Opublikowano
Zasięg jaki muszę osiągnąć to 1000-1200 (przynajmniej 1000)metrów i skuteczność układu bliski 100%

Taką odległość osiąga każda normalna aparatura (i niektóre zabawkowe).

Standardowy zasięg aparatur to 1mila.

Jeżeli nie masz wielkich wymagań co do nadajnika i odbiornika to możesz kupić jakąś starszą aparaturę, może być bez komputera firm Hitec, Graupner, Futaba. (tylko nie na częstotliwość 27MHz) - wydatek około 200zł

Przy niektórych odbiornikach możesz uzyskać zasięg nawet 5km, więcej znajdziesz w postach Petera

Nie potrzebujesz takich długich anten w odbiorniku wystarczy oryginalna (z reguły dł do 100cm)

Tutaj masz przykład nowej aparatury na 2,4GHz http://www.cyber-fly.pl/produkt-757.html?PHPSESSID=d1a36a03d268aeb03d674524719fb828

Opublikowano

Odbiornik i nadajnik będą na poziomie gruntu, ale jest możliwość umieszczenia odbiornika wraz z anteną 1,5 m nad ziemią.

Panowie bardzo cenię każdą informację, przy czym dane techniczne podawane przez producentów bywają nie precyzyjne. Dlatego ważna jest dla mnie informacja z tzw "pierwszej ręki", nie chcę wywalać kasy w błoto.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale całość będzie sterować pracą niewielkiego silnika spalinowego ( prawdopodobnie motocyklowy).

Kamyk

Opublikowano

Obawiam się, że możesz nie uniknąć okresowych zakłóceń transmisji. Wystarczy modelarz w okolicy na tym samym kanale. Jeśli potrzebujesz 100% pewności to pewnie nie obejdzie się bez kodowanej transmisji najlepiej z kanałem zwrotnym potwierdzającym poprawność.

Opublikowano
Odbiornik i nadajnik będą na poziomie gruntu, ale jest możliwość umieszczenia odbiornika wraz z anteną 1,5 m nad ziemią.

Czy rx 35 MHz bedzie dzialac 1,5 nad ziemia w odleglosci 1000m ?

Sprawdze to w niedziele.

W przypadku 2,4 Ghz masz 100% pewnosci zasiegu i dzialania.Warunkiem jest uzycie innej anteny.

Opublikowano

Według teorii anteny najlepiej pracują gdy są przynajmniej na wysokości równej połowie długości fali co dla 35MHz wynosi ok. 4.3m nad poziomem ziemi a dla 2.4GHz jest to jakieś 6cm. Może faktycznie najlepiej użyć 2.4GHz i do tego z antenami kierunkowymi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.