Damiano Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Witam wszystkich,udało mi się kupić autko za dobry pieniądz i chciałbym zapytać o kilka szczegółów.A mianowicie czy zębatka odbierająca powinna mieć wyczuwalny luz w gnieździe w którym się obraca?czy trzeba to naprawiać i w jaki sposób taką wymianę zrobić. Rozmyślam także nad wymianą napędu na bezszczotkę,czy poradzilibyście coś w miarę dobrego i nie kosztującego tyle co nowe autko? Generalnie na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z osiągów,ale mam pakiety 3s 2700 i chciałbym je wykorzystywać do napędu.
bart07 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zębatka odbiorcza (28007) jest na pewno osadzona tak samo jak w większych modelach tej firmy (1:10) Jest więc nałożona na oś, na której przed obróceniem jest zabezpieczona kołkiem. Ma kilkustopniowy luz po obwodzie i delikatny luz wzdłużny (spory ułamek mm). Ten luz jest i już. Ważniejszy jest luz między zębatką atakującą (na silniku) a odbiorczą. Ma być, ale minimalny. Z reguły ustawia się dociskając zębatki z włożonym cienkim papierem. Z doświadczenia 80g/m2 kartka jest za gruba. Ja ustawiam na śniadaniowym woreczku foliowym. Inaczej zębatki ulegną uszkodzeniu. Znajdź zębatkę odbiorczą gdzieś w sklepie. Zużywają się w błyskawicznym tempie.
Damiano Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 Chodzi mi o luz poprzeczny,tak jakby gniazdo w którym jest osadzone było owalne.Luz jak na moje jest dość spory,dopiero jak zębatkę atakującą dosunę do odbiorczej to jest w miarę ok. Czy w tym domku jest może gniazdo które można wymienić? Jest sens żeby wymienić zębatkę odbiorczą na stalową?
bart07 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Jak dostaniesz, to jak najbardziej. Wówczas najsłabszym ogniwem robi się atakująca, ale ona jest tania i łatwo dostępna. Przynajmniej w 1:10... Co cię powstrzymuje przed rozebraniem na części? I tak będziesz musiał to zrobić
Damiano Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja mam buggiego w skali 1:16 W weekend mam trochę czasu,to po gmeram trochę w zębatkach. Jest to mój pierwszy model jeżdżący,może nie tyle co mój tylko syna.Ja raczej na latadła jestem ukierunkowany,dlatego też pytam o to i owo A macie jakieś tanie sklepy z częściami do tych że modeli? A znacie kwotę jaka byłaby potrzebna na tuning związany z bezszczotką?
bart07 Opublikowano 3 Lutego 2015 Opublikowano 3 Lutego 2015 Ta zębatka jest nałożona na wał wychodzący z tylnego mechanizmu różnicowego. Powiedzmy pasowana. Jest dociskana kielichem wału centralnego. Mogło dojść do poluzowania się kielicha i dlatego zębatka się buja. Kielich należy dokręcać z wyczuciem luzu. Za słabo może spowodować zerwanie gniazda w zębatce, za mocne przysmaży obudowę. Masz ładnie na stronie 23 instrukcji. Kup średni klej do śrub, rozkręć wszystko, każdą śrubkę i wszystko sklej, każdy gwint metal/metal. Szczególnie mocowanie silnika. Widzę, że w maluchach poprawili to mocowanie i nie będziesz miał z tym wielu problemów. Na wszystkich połączeniach dosuwanych musi pozostać luz.
Damiano Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Opublikowano 3 Lutego 2015 Zajrzę dzisiaj co tam w trawie piszczy. Wszystko jasne,w obudowie są dwa łożyska.Mały luz jest na łożysku i mały luz pomiędzy ośką zębatki a łożyskiem.Wystarczyło dać jeszcze jedną cieniuteńką podkładkę pomiędzy łożysko a trzpień blokujący koło odbierające.Teraz wszystko obraca się delikatnie i nie ma luzu. Podpowiedzcie jaką bezszczotkę można zamontować do tego modelu.
bart07 Opublikowano 18 Lutego 2015 Opublikowano 18 Lutego 2015 Przeglądałem artykuły u Chińczyka i JUŻ JEST! Masz metalową zębatkę odbiorczą do 1:16 HSP. http://www.banggood.com/HSP-116-RC-Car-50T-Metal-Gear-1825028007-1822028014-p-942198.html Więc jak zmielisz plastikową to kup sobie tą.
Rekomendowane odpowiedzi