damdam Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc wybaczcie głupie pytanie. Czy lipole się formatuje, a jeśli tak to w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Nie lipoli się nie formatuje, najwyżej można mówić o zbalansowaniu to jest o wyrównaniu napięć na poszczególnych celach, i co najważniejsze należy je ładować tylko ładowarkami które są do nich przeznaczone. Ważne jest nie przekraczanie napięcia ładowania 4,2V na cele i rozładowania 2,8V, oraz o ograniczeniu prądu ładowania i rozładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 formatuje Formatuje to się dysk ;-) . Pakiety się FORMUJE - ale dotyczy to pakietów Ni-xx. Pakietów Li-xxx nie formuje się. Więcej - te pakiety źle znoszą przekroczenie granicznych wartości napięć, a zwłaszcza zbyt silne rozładowanie. Dlatego 2.8V, o których pisze Mirek proponowałbym osiągać przy obciążeniu. Najlepiej, gdy nieobciążona cela ma minimum 3V. Pakiety Li-xxx uwielbiają za to pracę w niepełnych cyklach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damdam Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Pakiety Li-xxx uwielbiają za to pracę w niepełnych cyklach. czyli jak polatam tylko trochę, albo kraksa będzie to mogę ponownie do ładowarki podpiąć? kiedyś miałem model samochodu elektryka to mi zostało zboczenie wyciskania z ni-mh ostatniej kropli energii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 czyli jak polatam tylko trochę, albo kraksa będzie to mogę ponownie do ładowarki podpiąć? Tak i to bez żadnych konsekwencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.