jacek LP Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Po złożeniu Katany z zestawu typu KIT pozostało wiele odpadów. Pomyślałem, że elementy pozostałe po wyciętych laserem częściach można wykorzystać do budowy nowego modelu. Rozpocząłem od budowy kadłuba. Tylna jego część to kratownica – wszystko ze ścinków. Wręgi i wzmocnienia zostały zrobione ze sklejkowych obwódek, wyciętych laserem. Po zrobieniu szkieletu kadłuba części już zabrakło i dokupiłem jedną sklejkę 20 cm/30cm/2mm, 2 deseczki balsy 3,5 mm i 2 deski 1 mm. Tak powoli sobie składałem, składałem i w końcu około 3 tygodnie temu zakończyłem oklejanie płatowca. Model był budowany bez żadnych planów, co sprawiało, że oblot był bardziej emocjonujący. Sugerowałem się trochę wyglądem Speed 400. Dzisiaj dostałem paczkę z ostatnim elementem – odbiornikiem i obyły się pierwsze loty. Nie mam niestety filmu, może nagram później. Okazało się, że model lata świetnie – może trochę za szybko bo jest chyba trochę za ciężki. Jest zaskakująco stabilny i ładnie leci harrierem, zawisu raczej się nie da, trzeba będzie raczej skrócić część dziobową i przesunąć pakiet bardziej do przodu. Oprócz podanych powyżej komponentów użyłem: 2 listewki sosnowe 2/6mm, 2 listewki sosnowe 3/5 mm. owiewka – Ajax do mycia szyb –pomalowany sprayem czarny mat, Owiewka silnika – butelka po wodzie Żywiec 1,5 l oklejona taśmą pakową, Wymiary: rozpiętość 116 cm, długość - 115 cm, Elektronika: silnik 3f, 1200 g - 79g http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=22_55&products_id=172 Lotki - 2 serwa Esky 8g SK i SW- serwa TP 9g Pakiet 2200 mAh Regulator - chwilowo 50A + oddzielny BEC, ale za chwilę bedzie 30 A A oto zdjęcia: Wygięcia lotek zostały spowodowane naciągającą się folią – miały być proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 O masz!! Bardzo pięknie wyszedł.Jestem pod wrażeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Wczoraj i dzisiaj trochę polatałem i po zwiększeniu wychyleń sterów model sprawuje sie coraz lepiej. Wymieniłem regulator na 30A i waga do lotu wynosi teraz 715 g. Filmik z dzisiejszych lotów: http://pl.youtube.com/watch?v=CODzGr07c7M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.