Skocz do zawartości

Szybowiec czy motolotnia

speed_spider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zbudować model, który pozwoli mi na filmowanie z lotu ptaka. Myślałem o budowie motolotni (mimo, że nigdzie nie znalazłem wzmianki na ten temat), bo wydaje się prostą konstrukcją! Innym typem, jaki biorę pod uwagę jest szybowiec. Zależy mi na modelu wolno-latającym, który podźwignie sprzęt o wadze około 3 kg i jednocześnie pozwoli się w miarę precyzyjnie pilotować. Nie mam doświadczani w tej „materii”, niemniej liczę na Państwa pomoc…

Pozdrawiam

Andrzej

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Hm 3kg udzwigu no to już sporo, ani motolotnia ani szybowiec do tego się nie nadają :), proponuje zajrzeć do działu RC-CAM tam znajdziesz więcej informacji na te tematy.

Opublikowano

A gdyby stworzyć motolotnie o dość pokaźnych rozmiarach... 2 - 3 metry, wstawić tam jakiś silnik z piły spalinowej i duuuże śmigło?! Wagę sprzętu może dałoby się odchudzić (mniejsza bateria i rezygnacja z przesyłania sygnału na żywo). Pytanie tylko... czy można zbudować model motolotni, bo jak wspomniałem wcześniej; nigdzie nie znalazłem takich planów. A poza tym to nie byłyby aż takie duże koszty.

Opublikowano

Zacznijmy od początku , te 3kg do uniesienia w powietrze to co ma być jakaś gigantyczna lustrzanka z obiektywem ? zestaw kamer ? .

P.s. Latałes kiedykolwiek motolotnią ?

Opublikowano

To będzie kamera (przynajmniej na początek, potem zobaczymy), chciałbym także by obraz był przesyłany na ziemię na żywo, co sprawia, że będzie trzeba użyć nadajnika, anteny i jakiegoś źródła zasilania + kamera i elementy mocowania; daje to w przybliżeniu około 3 kg (może zawyżam trochę, ale wolę iść w górę). Pomysł zrodził się zimą, gdy obejrzałem w necie zdjęcia małego miasteczka, nieopodal mojego miejsca zamieszkania, robione z lotu ptaka. Tamte zdjęcia robione były właśnie z motolotni. Fotografia to moje hobby, dlatego chciałem zrobić takie zdjęcia mojej mieściny. Najpierw myślałem o latawcu, ale z uwagi na ograniczenia jakie to z sobą niesie zacząłem szukać innych rozwiązań... Co do twojego drugiego pytania, to odp brzmi "nie", brak odwagi...

Opublikowano
Jeżeli ma być wolno, to najlepiej jakiś motoszybowiec o rozpiętości 2-3m.

Raczej 5m bo 3m ma mase własną ok. 2kg + 3kg balastu daje nam 5kg a tyle chyba nie ważą nawet f3f. Najlepiej by sie spisał górnopłat 2,5m np. wilga lub piper.

Opublikowano

Do takiego udźwigu 2-3 metry to za mało, chyba że będzie duża cięciwa .

:D Pisałem razem z Adamem.

Opublikowano

"A poza tym to nie byłyby aż takie duże koszty."

biorąc pod uwagę ten cytat chyba nie ma co mówić o wildze czy innych podobnych 2-3m gigantach bo to koszta dobrej wypłaty, zaczynając od zera :D

Opublikowano

Motoszybowiec?! Ale czy da się do niego przymocować dodatkowy sprzęt, by nie stracił swoich właściwości lotnych?! Muszę się za tym rozejrzeć w necie. Dziękuję za zainteresowanie...

Opublikowano
"A poza tym to nie byłyby aż takie duże koszty."

biorąc pod uwagę ten cytat chyba nie ma co mówić o wildze czy innych podobnych 2-3m gigantach bo to koszta dobrej wypłaty, zaczynając od zera :D

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl (jakie to są ceny)?! Nie mam przewidzianego budżetu, a do tego jest nas dwóch, więc wydatki się rozkładają. Poza tym, zawsze można budowę, a co za tym idzie same wydatki rozłożyć na kilka miesięcy… chyba!

Opublikowano

Dam taki przykad .. http://nastik.pl/axi-28268-p-747.html to jest silnik do samolotu ktory wazy 2kg ... i nic wiecej nie udziwaga. A tu regulator obrotow do niego http://nastik.pl/regulator-dualsky-p-269.html (i tak dalbym wiekszy) I do tego zauwaz ze to jest powiedzmy 1/10 sprzetu ktory jest potrzebny do ulotnienia modelu. Do tego sam model kosztuje kupe kasy. Zakladam ze model z waga 2kg do lotu kosztuje 2 tys. Tobie potrzeba jeszcze troszke wiecej staretowego wyposazenia typu ladowarki, nadajnik, wiec licze 3 tys.

A to dopiero model ktory unosi sam siebie. Ty potrzebujesz tak jak koledzy zauwazyli cos co udzwnignie 5kg w tym nie swojej 3kg masy. Tak wiec bedzie to bydlak i do tego bardzo obciazony co za tym idzie szybszy niz pusty samolot.

A no i do tego musisz potrafic nim latac, wiec najpierw wypadalo by uklepac cos z depronu :) A raczej kilkanaset takich cosiow bo do takich maszyn trzeba miec naprawde wprawne rece i ladne dziesiatki, setki godzin w powietrzu.

Dlatego powiedzialbym ze lepszym rozwiazaniem bedzie sterowiec tez z pozadnymi silnikami. Na moim wydziale ostatnio buduja sterowiec wiec moge sie dowiedizec ile cos takeigo moze miec udzwigu :)

Opublikowano

speed_spider, a powiedz mi czy dluga zajmujesz sie modelarstwem?

Bo cos czuje ze nie bardzo, a w tym wypadku nasza dyskusja sie robi bezprzedmiotowa.

Zpowodow:

Do osiagniecia takiego udzwigu potrzebny jest model o duzych gabarytach i masie. Taki model potrzebuje drogiego markowego wyposazenia.

jest przy tym zwykle modelem zaawansowanym technicznie, a wiec trudnym w budowie.

koszt mysle ze mozna byloby zamknac w kwocie 3-4 tysiecy zlotych.

Model o duzej masie to problemy pilotazowe, i niebezpieczenstwo dla ludzi i mienia..

Zastanow sie czy podjalbys sie pilotazu obiektu z ktorym, w wypadku zetkniecia samochod osobowy nie mialby szans..

Ale jezeli masz doswiadczenie.. ale nie masz, nie zadawalbys takich pytan... ;D

Ale jezeli udaloby ci sie zweryfikowac swoje wymagania powiedzmy do 1-1,3 kg, to wtedy ma to szanse powodzenia. Mialbym nawet pewne propozycje modelu dla Ciebie.

Ale najlepiej proponuje zaczac od uzupelnienia avataru o zdjecie i poczytanie forum, bo wiele jest tutaj napisane o roznej masci i wielkosci modelach.

pozdrawiam

baxter

Opublikowano

Dałem dla przykładu, aby uświadomić wagę problemów z wyniesieniem w powietrze modelu cieższego niż 5kg.

Rekordzistą w dźwiganiu jest na forum kolega "kwijatkowski" który uczestniczył w konkursie Aerodesign. Zresztą polacy są wielokrotnymi mistrzami świata w tych zawodach, gdzie model o wadzę 3kg unosi 15kg obciążenia. http://aerodesign.meil.pw.edu.pl/

Opublikowano

A ja mam pytanie do speed_spidera:

Jaki to ma być sprzęt który chcesz unieść w powietrze dokładniej?Bo 3kg balastu to sporo...nawet bardzo.A jeśli chcesz zrobić jakieś zwykłe zdjęcia lub jakiś zwykły filmik to 3kg to przesada.Obejrzyj filmiki z działu RC-CAM tam są kręcone zwykłymi aparatami.

Opublikowano
chciałbym zbudować model, który pozwoli mi na filmowanie z lotu ptaka

To jest celem i proponuję się skupić na tym.

Nie rozumiem, dlaczego model musi unieść 3kg :?

Jeżeli dlatego, że akurat masz taki sprzęt do filmowania, to chyba lepiej zacząć od wymiany sprzętu na lżejszy.

W sumie całość powinna wyjść taniej, niż budowanie kolosa o odźwigu 3kg.

Na marginesie, to zacząć należałoby od nauki latania jakimkolwiek modelem, nakręcenie filmików np lekkim Medionem za kilkadziesiąt złotych i jeżeli się spodoba (mi osobioście filmowanie z powietrza się nie spodobało), to wtedy gładkie przejście do działu RC-CAM :D

Opublikowano

Moim zdaniem modele wyczynowe nie nadaja sie do filmowania z powietrza. Obserwowalem loty tych modeli na zawodach w stanach, konstrukcja jest zbyt delikatna, sterownosc slaba i mala stabilnosc w locie. Potrzebny jest taki "latajacy ponton" o duzes stabilnosci wlasnej i latwo poddajacy sie woli pilota.

baxter

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.