jasiekbrej Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 No pewnie że nie zawody! ale zawsze to wiadomo gdzie po ewentualne porady zwrócić się No a ten sztuczny horyzont , to część składowa autopilota, liczę na to że kiedyś to wykorzystasz , właśnie do pokonania chmur, bo w chmurach to bez tego ani rusz Pozdr. Janusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Janusz poprosze więcej informacji, bardziej szczegółowych, obawiam się, że w locie w chmury i ponad to OSD z GPSem będzie koniecznością !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekbrej Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 poprosze więcej informacji Trudno mi występować w takiej roli, ponieważ modelem w chmurach nigdy nie latałem.Jednakże przemyślenia w tej sprawie upewniają mnie , że coś takiego chyba jest możliwe. Ponieważ zdaje sobie sprawę z tego, że do modelu nie weżmiesz tego co byś chciał wziąć, dlatego staram się być minimalistą . O ile do pilotowania FPV takie niezbędne min. to tylko kamera (sprawdzone) o tyle latając w chmurze już jej nie masz( tzn obraz z niej nie niesie już żadnej informacji na temat położenia płatowca w przestrzeni . Nawet pilot samolotu trzymający :ass: w fotelu nie jest w stanie określić w jakim położeniu jest płatowiec, co w konsekwencji kończy się niekontrolowaną wypadką z chmury. Poza tym nawet gdybś dobrze znał teren nad którym latasz, ponowne odnalezienie się graniczyć będzie z cudem. Dlatego takie niezbędne minimum do tego typu lotu to sztuczny horyzont plus GPS oczywiście to nieco komplikuje sprawę , ale na pewno warte jest obejrzenia widoków jakie rozciągają się z tej perspektywy. pozdr. P.S. No tak - to takie marzenia modelarskie (może do zrealizowania kiedyś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRC Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgodnie z prośbą Killerusa zamieszczam zdjęcie mocowania silniczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Hehe, wkońcu po długim urlopie kolejny film , tym razem, z Rudy Śląskiej Halemby, lot nad elektrownią Halemba. Konfiguracja z małymi zmianami: Kamera KX-191 Nadajnik RangeVideo 500mW Nowy pan tilt Odb. 13cm Antena Patch 8dBi W goglach widoczna poprawa jakości obrazu, natomiast zauwarzyłem, że nagle pojawiły się zakłócenia od elektroniki (regulatora) V-mate jak zwykle jakość video pogorszył ;-( Trasa przelotu mniej więcej taka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 No pięknie - szpiegostwo przemysłowe uprawiamy! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 18 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Jakie tam szpiegostwo ;-), przy następnym locie spróbuje obniżyć lot, ale boję się, że będą kłopoty z zasięgiem, bo elektrownia od miejsca startu jest oddalona o jakiś 1 km. To tego są drzewa po drodze (laski) co zresztą widać na filmie i zdjęciu satelitarnym. Statyw z anteną odbiorczą umieszcze na samochodzie, by antena obdiorcza była jak najwyżej.. no i zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killerus Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Kolejny locik, tym razem w kierunku kopalni Halemba łączna odległość jaką pokonał mój ES, to ok 3km (w lini prostej kopalnia-baza, ok 1,3 do 1,5 km) Zakłócenia, które się pojawiają, są efektem tego, że ok 20 metrów od bazy odbiorczej inny modelarz latał helikiem (benzyza) na 2,4GHz Trasa przelotu w przybliżeniu taka jak poniżej: Mam jeszcze jeden film, na którym latam nad elektrownią, lecz tym razem zniżyłem pułap, tak aby dobrze przyjrzeć się kominom ;-) Oczywiście, też zapodam go na forum..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.