dali Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Witam Kolegów. Potrzebuje pomocy w napisaniu prostego programu na Arduino min pro. Chce sterować serwem na określony czas około 3 s. Po podaniu na wejście płytki arduino sygnału np. zwarcie wejścia do masy serwo ma się obrócić z pozycji zerowej do 90 stopni i czekać 3 s i po tym czasie ponownie wrócić do pozycji zerowej i czekać na kolejny sygnał. Szukałem po necie cos podobnego ale nie udało się mnie nić znaleźć ,jest tylko sterowanie potencjometrem . A samemu nie wiem jak za to się zabrać , tak więc proszę o pomoc lub nakierowanie mnie jak to napisać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 W przykładzie, jaki opisałeś sterowania serwem przez potencjometr, wartość odczytywana z potencjometru jest mapowana na wartości PWM. Wartość tę, możesz sam ustalić i przesłać na wyjście sterowania serwem. W środowisku Arduino IDE, masz przykłady do wczytania dla biblioteki Servo. http://arduino.cc/en/reference/servo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi