spad Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 witam Korzystając z wolnej chwili usiadłem i podłubałem trochę w elektronice efektem tych dłubań stał się rc switch na bazie zepsutego serwa sg 90. do switcha chwilowo podłączyłem taśmę led na 12v zasilaną z gniazda balansera (można podłączyć np elektro magnes na 12 v albo i inne dodatki wymagające 12v) ukłąd w formie prototypowej ma wymiary 29x20x8 wagi jeszcze nieznam spróbuję później popracować nad minimalizacją i optymalizacją tego układu poniżej zamieszczam schemat i zdjęcie opinie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Nie bardzo widzę, co zrobiłeś. Wykorzystanie serwa jest bardzo proste z racji sposobu obsługi silnika serwa. Nie ma w zasadzie regulacji prędkości, silnik z pełną mocą jest przestawiamy na nową pozycję. W związku z powyższym wystarczy ustawić potencjometr serwa w pozycję na której ma nastąpić przełączenie biegunów (kierunku obrotów) Wówczas do ustawionego zakresu będziemy mieli odwrotną polaryzację, przez chwilę brak napięcia i prawidłową polaryzację. Wystarczy dioda i przekaźnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Zamiast przekaźnika zastosowałem transoptor który załącza układ lub rozłącza w zależności czy ma podane napięcie czy nie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi