marcinus Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Cześć, mam pytanie dotyczące doboru regulatorów w quadcopterze. W urządzeniu będą cztery silniczki (a więc i cztery regulatory). Bateria, jaką zamówiłem, ma nominalny prąd rozładowania 33A - http://abc-rc.pl/ABC-Power-3S-1100-30C Silniczek bezszczotkowy (póki co, mam jeden) ma maksymalny prąd 12A - http://abc-rc.pl/ABC-Power-1806-CCW Przeczytałem, że powinno się dać ESC "z zapasem", aby się nie spaliło, gdy obciążenie będzie większe. Ale z drugiej strony, silniczek ma maksymalny prąd 12A... jak to interpretować? Czy potrzebuję ESC, które wytrzymają 35A? Poza tym, wszystkie cztery regulatory będą podłączone do jednej baterii - czy to ma znacznie? Będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie Marcin PS Na dodatek, zamówiłem jedno ESC EMAX 12A z firmware SimonK... i prawdopodobnie je spaliłem, podłączając 12V do wyjścia 5V z BEC :/ Nawet nie wiem, czy to ja zespsułem, bo w ogóle nie wydaje dźwięku po poprawnym podłączeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 To pobor prądu przez silnik decyduje o "mocy"regulatora ,ale zapas jest konieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adas Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Wiesz, jeżeli te dodatkowe np. 10-15 gram tobie nie problem (no i kilkanaście kilkadziesiąt złotych) to kup nawet i o 50% mocniejszy, sam w sobie regulator nie pobierze jakoś więcej prądu (ich wydajność/sprawność dużo zależy od samego producenta, bo rozumiemy, że mierząc prąd jaki ciągnie silnik to tak naprawdę prąd jaki ciągnie regulator, silnik pobiera hmm 95% tego ??, reszta idzie na straty (tranzystory mocy w regulatorze-ciepło) itp). Np silnik bierze maksymalnie 30A to kup regulator 35A-40A, a nawet i 50A nie zaszkodzi, ale nigdy że silnik może wziąść 32A, a ty kupujesz regulator 30A, jak dobry regulator 30A to i z 32A se poradzi, ale trafi się lichy egzemplarz i może być różnie. Tym bardziej jak BEC regulatora zasila odbiornik, to gdy spali się regulator to oprócz, że się silnik przestanie kręcić to i odbiornik nie będzie działał, a co to oznacza to chyba każdy wie.. Generalnie, regulator i akumulator (ile amperków mogą z siebie oddać) z rezerwą prądową minimum 25%, wtedy jest bezpiecznie dla naszej maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinus Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Dzięki serdeczne za odpowiedź Więc jeśli mam 4 silniczki po 12A max każdy, to nie wystarczy mi bateria 33A ? Muszę kupić jakąś przynajmniej 48A? :/ Czy może bateria sama w sobie ogranicza maksymalny prąd, jaki dostarczy do obciążenia? A jeśli chodzi o te ESC - chyba zaryzykuję z tymi 12A, mają napisane, że wytrzymują "peak 15A", więc powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi