Dziki Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zawitałem na forum powodowany głodem wiedzy w dziedzinie modelarstwa. Myślę że to dobre miejsce żeby dowiedzieć się co i jak. Nie będę ukrywać również że samo modelarstwo nie jest moja pasją. Na pierwszym miejscu są motocykle a na drugim latatanie Zapewne wolałbym kolejność odwrotną, ale co tu dużo gadać. Kasa, kasa i kasa. Cały świat wokół tej kasy coraz bardziej niebezpiecznie zaczyna się kręcić. Nawet gdybym sprzedał motocykle to na samolot nie wystarczy. Swoją drogą to motocykliźmie jestem niezły i mogę pomóc gdyby ktos potrzebował rady. Pracuję w zakładzie w jakimś stopniu związanym z lotnictwem, najbardziej z powodu technologii produkcji i materiałów jakich używamy i w mniejszym stopniu poprzez samą produkcję na potrzeby lotnicze. No ale żeby nie ciagnąć za długo to naświetle problem. Zostałem namówiony, albo raczej zapalony do dosyć niecodziennego projektu: zbudować samolot. No i o ile moja wiedza materiałowa w tej dziedzinie jest na dobrym poziomie to doskonale zdaję sobie sprawę że taki samolot to nie przelewki. Posiadam projekt motoszybowca. Wszystko obliczone itd. itp... narysowane i co tam chcecie. Budowa została przez konstruktora rozpoczęta samodzielnie ale niestety musi byc zaniechana. Po pierwsze przez jego stan zdrowia a po drugie z powodu kilku błędów które on popełnił w samej technice uzycia kompozytów do jego realizacji i naprawic tego się nie da niestety. Jednostka ta chociaż niezwykle fajnie wygląda na planach to w realu jeszcze nie zaistniała i musi oczywićie przejść przez caly ten kołowrot związany z dopuszczeniem do lotów. Ja zaś dla odmiany pomyślałem czy aby nie warto najpierw zbudować modelu w dużej skali. Dlatego tutaj jestem. Bo gdzie jak gdzie ale u modelarzy z pierwszej ręki można dowiedzieć się najwięcej. Jak to jest z modelem. Na ile zachowanie modelu będzie podobne do rzeczywistej konstrukcji. Czy można na modelu odkryć coś co wymagać będzie poprawek i czy to będzie miało zastosowanie w rzeczywistej wielkości. Mam nadziejęj że pomożecie
Rekomendowane odpowiedzi