Dziki Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zawitałem na forum powodowany głodem wiedzy w dziedzinie modelarstwa. Myślę że to dobre miejsce żeby dowiedzieć się co i jak. Nie będę ukrywać również że samo modelarstwo nie jest moja pasją. Na pierwszym miejscu są motocykle a na drugim latatanie Zapewne wolałbym kolejność odwrotną, ale co tu dużo gadać. Kasa, kasa i kasa. Cały świat wokół tej kasy coraz bardziej niebezpiecznie zaczyna się kręcić. Nawet gdybym sprzedał motocykle to na samolot nie wystarczy. Swoją drogą to motocykliźmie jestem niezły i mogę pomóc gdyby ktos potrzebował rady. Pracuję w zakładzie w jakimś stopniu związanym z lotnictwem, najbardziej z powodu technologii produkcji i materiałów jakich używamy i w mniejszym stopniu poprzez samą produkcję na potrzeby lotnicze. No ale żeby nie ciagnąć za długo to naświetle problem. Zostałem namówiony, albo raczej zapalony do dosyć niecodziennego projektu: zbudować samolot. No i o ile moja wiedza materiałowa w tej dziedzinie jest na dobrym poziomie to doskonale zdaję sobie sprawę że taki samolot to nie przelewki. Posiadam projekt motoszybowca. Wszystko obliczone itd. itp... narysowane i co tam chcecie. Budowa została przez konstruktora rozpoczęta samodzielnie ale niestety musi byc zaniechana. Po pierwsze przez jego stan zdrowia a po drugie z powodu kilku błędów które on popełnił w samej technice uzycia kompozytów do jego realizacji i naprawic tego się nie da niestety. Jednostka ta chociaż niezwykle fajnie wygląda na planach to w realu jeszcze nie zaistniała i musi oczywićie przejść przez caly ten kołowrot związany z dopuszczeniem do lotów. Ja zaś dla odmiany pomyślałem czy aby nie warto najpierw zbudować modelu w dużej skali. Dlatego tutaj jestem. Bo gdzie jak gdzie ale u modelarzy z pierwszej ręki można dowiedzieć się najwięcej. Jak to jest z modelem. Na ile zachowanie modelu będzie podobne do rzeczywistej konstrukcji. Czy można na modelu odkryć coś co wymagać będzie poprawek i czy to będzie miało zastosowanie w rzeczywistej wielkości. Mam nadziejęj że pomożecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi