41G66 Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Jestem przed zakupem nowej aparatury RC. W obecnej chwili posiadam aparaturę f-my HITEC OPTIC 6FM. Chciałbym zainwestować w nową aparaturę przyszłościowo tak na kilka lat. Może ktoś posiada taką aparaturę i poteafi obiektywnie opowiedzieć o jej walorach. Pozdrawiam
Eryk Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 hmmm .. zacznijmy od tego że to absolutny wypas, aparatura nie na kilka, a kilkanaście lat nawet. B. duża pamięć modeli, dużo kanałów, masa mixów. duży czytelny wyświetlacz.
41G66 Posted April 27, 2008 Author Posted April 27, 2008 Zastanawiam się nad częstotliwością nadajnika , przyszłościowo to 2,4GHz ale czy Graupner już produkuje takie paratury.
Eryk Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 są moduły, nie wiem tylko dlaczego do JR, MPX i Futaby. Graupnerowskie są tylko wbudowane w MX-16 i jeszcze jakiś nadajnik. ale pewnie można dostać też osobno, wystarczy napisać. EDIT:/ zapomniałem, JR i Graupner to jeden producent.
hubert_tata Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Dodałem Ci jedną pozycję do ankietki :wink: To tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie mógł powstrzymać się od głosu, żeby nie musiał skłamać.
Barlu Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 tak jak mówił ErAsSo, to jest na kilkanaście lat. Aparatura ful wypasik normalnie. Prametry tutaj: http://www.rcuniverse.com/pgarchive/Graupner_MC-24.htm 40 modeli, toż to... (aż nie mogę się wysłowić) :shock:
olo Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Zastanawiam się nad częstotliwością nadajnika , przyszłościowo to 2,4GHz ale czy Graupner już produkuje takie paratury. Też nie wiem czy Graupner to robi lub będzie robił ale popatrz na to 2w1 czyli 2,4GHz+35MHz w jednym nadajniku między innymi w MC-24 http://www.acteurope.de/html/s3d-maxx.html
chiboogi Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 proponuje FUTABA FX-40. Mam ta apke i jestem bardzo zadowolony. A co do pamieci modeli.... w fx-40 mozesz miec nawet 1000. Kwestia pojemnosci karty No i wyswietlacz jest bez porownania z graupnerem.
Eryk Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 w fx-40 mozesz miec nawet 1000. Kwestia pojemnosci karty a jaki typ karty tam 'wchodzi' ? czy nie jest bardziej prądożerny przez taki duży, kolorowy wyświetlacz?
radek872 Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 Co do parametrów i możliwosci to od MX16s w górę sie nie dyskutuje musisz tylko wiedziec jedno ze kciukami nie polatasz tą radiostacją jeżeli latasz pulpitowo to ok.Druga sprawa to wg mnie MC24 ma takie bajery które są niepotrzebne więc radze sie zastanowic bo wywalisz 5 kafli na nadajnik który nie bedzie Ci potrzebny.Z Optica wystarczy przejsc na MX 16 lub MC19 i funkcji Ci na pewno wystarczy bo chyba nie latasz laminatową extrą 3.3m z silnikie 150ccm i chcesz przyszpanowac nowym nadajnikiem a nawet do takiej exty wystarczy MX 16s
Boogie Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 MC-24 to aparatura z najwyzszej polki, jak juz wielu wspominalo. Ale dokladnie zastanow sie czego potrzebujesz. Jesli kanalow to mozna zrozumiec- masz tutaj bodajze 12 ich. Chcesz wiecej wez Futabe MZ14/Fx-40. A funkcje?? W wiekszosci ich nie potrzebujemy. Wg mnie niezbednym minimum w przypadku np. samolotu akrobacyjnego jest posiadanie: - mozliwosci uzycia 2 serwa na lotki, bez ustawiania dodatkowego miksera, - KRZYWA GAZU (z tego co wiem, w standarcie MX-16 nie ma tej funkcji, wiec wg mnie odpada- dodatkowe miksery niby umozliwiaja zrobienie 3 punktowej krzywej, ale to nie to samo)- jest to funkcja calkowicie niezbeda w silnikach benzynowych i w wielu elektrycznych, - minimum 2 miksery dowolne, -z 7 kanalow sie przyda. Zlotym srodkiem jest wg mnie albo Futaba 9C (10C) albo JR 9X
chiboogi Posted April 28, 2008 Posted April 28, 2008 do fx-40 wchodzi zwykla karta pamieci CF (compact flash). Akumulatory wystarczaja mi na ponad 5 godzin. No i oczywiscie jest mozliwosc rozbudowy nadajnika do 2.4GHz .
41G66 Posted April 28, 2008 Author Posted April 28, 2008 Mysle ze warto sie zastanowic nad FX-40. Przede wszystkim chcialbym miec aparature pulpitowa. Mysle ze taka jest bardzo wygodna. Funkcje w radiach RC to itak przerost formy na trescia. ale gdy ich brak to boli bardzo bo wtedy sobie uswiadamiamy ze wrto bylo wydac troszke wiecej pieniazków i byloby fajnie.
radek872 Posted April 29, 2008 Posted April 29, 2008 MC 19 lub MC 22 wystarczynie nie dam głowy,ale krzywa gazu powinna byc w jedynym i drugim moze ktos z posiadaczy sie wypowie ja mam MX 16s i tak jak Booogie napisał brak krzywej gazu, ale mozna to zrobic mikserami co jest duzo trudniejsze i pewnie nie działa tak jak trzeba ( brak dokładnosci mało :x punktów)
41G66 Posted May 18, 2008 Author Posted May 18, 2008 Mam zamówione radio JR PROPO PCM12X 2,4GHz, jak będę ją już miał to troszkę o niej napiszę i wstawie parę fotek.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.