mikpasz Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Witam Na wstępie zaznaczam, że nie wiem do, którego działu wstawić to pytanie więc dałem tutaj. Buduję makietę w skali h0 z kolejką Piko i chcę zrobić wzniesienie, ale nie wiem pod jaki kąt ona podjedzie? Nigdzie w internecie nie znalazłem tej informacji,a chcę zrobić górę na którą pociąg będzie wjeżdżał, ale nie chcę przesadzić z nachyleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M52 Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Nie znam konkretnej wartości, ale to nie będzie zbyt stromy podjazd. Weź pod uwagę fakt, że łuki zwiększają opór, im dłuższy skład tym ciężej będzie, no i nie każda lokomotywa ma osie o zwiększonej przyczepności. Zrób próbę na kawałku płyty i po sprawie. Ewentualnie poszukaj forum kolejkowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Poszukaj na forum kolejkowym - na pewno jest tam ta informacja. Wydaje mi się, że jest to do 5% (czyli wzniesienie 5 cm na metr torowiska). Dokładnie nie pamiętam, dość dawno nie śledziłem tamtego forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Czyli jeżeli zrobię łuk 3,7 % to nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Od dawna nie siedzę w temacie kolejek więc Ci jednoznaczne nie odpowiem. Wydaje mi się, że dla promieni R3 i R4 A-Gleis nie powinno być problemów. R1 unikaj nawet na płaskim - dla dużych parowozów może być za ciasno. Proponuję rejestrację na wcześniej podanym przeze mnie forum - tam powinieneś otrzymać rzetelne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi