Teos Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Witajcie, wpadł mi w łapki stary model szybowca "Dadalus" firmy Simprop. Był produkowany jako tartak, rozpiętość 2330 sterowanie SK i SW. Dostałem go prawie gotowego, przeleżał kupę lat u kogoś w piwnicy. Musiałem zrobić statecznik bo nie było, wyczyścić model i naprawić uszkodzenia. Model prawie gotowy, chciałbym go trochę ozdobić kalkomaniami które znalazłem w pudle, niestety pierwsze próby wyszły tragicznie. Kalkomania po namoczeniu rozpada się na kawałki. Zna ktoś sposób na reanimację ? Model jest z lat 70-tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Dzięki, tak to jest ten model. Szczerze mówiąc miałem nadzieję na jakiś czarodziejski płyn który uratuje stare kalkomanie ;-) Myślę że najpierw sprawdzę jak lata ten model a później będę walczył z upiększaniem. Ale to za jakieś dwa tygodnie gdy wrócę z pracy do domu. Jeszcze raz dziękuję za ofertę pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Sprawdź na kawałku kalki, czy nie wystarczy jej polakierować lakierem bezbarwnym (nawet kilkoma grubymi warstwami - w końcu to nie redukcyjny plastik, gdzie kalka ma "zniknąć" po nałożeniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Dobry pomysł, pomalowałem i się suszy. Dam znać czy się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Przy "antycznych" kalkach może się pojawić jeszcze inny problem - z czasem szlag mógł trafić warstwę kleju i będą odpadać z modelu. Miałem tak przy składaniu gumówek z Guillowsa, pomogło kładzenie kalek na mokry Sidolux (tzn pomalowałem Sidoluxem miejsce gdzie miała się znaleźć kalkomania i kładłem ją na model zanim Sidolux wysechł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teos Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Dzięki wszystkim za pomoc, pomysł z polakierowaniem w swej prostocie genialny !!! Nałożyłem tym razem kalkomanię bez problemów. Jedyny minus to lakier który posiadam zabarwia trochę na żółto, ale widać to tylko na białym tle. W sumie model stary to i kalkomanie nie muszą wyglądać jak nowe ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi