Skocz do zawartości

CESSNA 182 SKYLANE 50 i dobór silnika?

ojdas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar sobie kupić taki samolocik http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=54 i do niego dać taki silnik http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=326

Co sądzicie o takiej konfiguracji? ewentualnie co mogłoby być lepsze ale porównywalnie cenowo?

Mam też pytanie do osób doświadczonych czy taki model jako przygoda z modelami spalinowymi będzie na start OK? Nie ukrywam, że będzie to samolot niemalże do nauki latania i biorę oczywiście pod uwagę, że starty mogą być ale pomijając ten fakt czy taki model może jako pierwsze starcie z lotnictwem spalinowym, czy w miarę łatwo jest go prowadzić?

pzdr.

Piotr

Opublikowano

Ja właśnie miałem ta sama cesne jako pierwszy model spalinowy tylko ze z silnikiem 6ccm i u mnie silniczek był trochę za słaby ale latać dało sie. trochę sie na nie poduczyłem ale nie była dla mnie jakaś rewelacja bo latać już umiem dosyć dobrze. Aha i jeszcze jedno, modelik potrzebuje dosyć dużej szybkości przy starcie.

Opublikowano

OS 46LA na początek będzie dobry, ale na twoim miejscu założyłbym 8,5cm. Obecnie mam podobnego trenerka o zbliżonej masie (2800g) i mam do niego założonego MVVS-a 6,5. I jak dla mnie przydałoby się trochę więcej mocy, szczególnie podczas latania przy większym wietrze :) pozdro

Opublikowano

Niezbyt dobry wybór. Z OS 46LA ten model lata na "rzęsach". Doradzał bym raczej czterosuwowy ASP 61. Z tym silnikiem samolot szedł "za ręką".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.