chaosmaker69 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Witam - zanim przejdę do sedna sprawy trzeba by było wrócić nieco do pewnego tragicznego wydarzenia ... http://pfmrc.eu/index.php?/topic/30995-yak-55-vs-twarda-rzeczywisto%C5%9B%C4%87/ . - tak się stało iż uzbierałem odpowiednią kwotę PLN i kilka miesięcy później stałem się posiadaczem tytułowego modelu . Po zakupie wielkie pudło trafiło na strych a piszący te słowa zajął się kilkoma innymi projektami . Tak czy siak - wczoraj po południu zakurzone pudło trafiło na warsztat Przeczytałem te kilka postów o tym modelu i okazało się iż mam jakąś przedpotopową wersję Sbacha - żadnych wzmocnień podwozia czy domku , maska bez wręgi , inne sterowanie tylnego kółka . Ogólnie model tak wyażurowany że skorupka od jajka to konstrukcja super wytrzymała ... Kolejna ciekawostka to taka że zawiasy w tym modelu to paski włókniny szklanej !!! Nie wiem co o tym sądzić ... No i tu czas na kilka pytań odnośnie wzmocnienia modelu - domek okleję sklejką a wręgę silnikową dodatkowo wzmocnię kątownikami alu . Natomiast zastanawiam się jak wzmocnić podwozie - czytałem że mocowanie jest zbyt delikatne i też na takie wygląda ale jak sensownie je wzmocnić ? Nie bardzo wyobrażam sobie laminowanie tej konstrukcji i co mogłoby to dać (jak niektórzy polecają ) ? I gdzie jeszcze są newralgiczne punkty tego modelu - na co zwrócić uwagę ? Kolejne pytanie to nieszczęsne zawiasy - jakoś nie mam przekonania do dołączonych "szklanych" zawiasów - mam takie w kilku modelach i sprawują się dobrze ale nie jestem pewien czy w tym modelu dadzą radę .. Druga sprawa to ewentualne inne zawiasy - klasyczne czy palcowe ? Ciekawi mnie jakie są zalety tych drugich - nie wydaje się żeby były trwalsze od klasycznych ... Jestem ciekaw opinii kolegów ... pozdr P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Latałem takim Sbachem jak Twój 3 sezony , domek i podwozie wylaminuj tylko tak jak wszyscy piszą , sprawdza się to w 100%. Wszystkie zawiasy wklej duże plastikowe bo te fabryczne wyrwałem ze steru wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi