IRC Opublikowano 7 Maja 2008 Opublikowano 7 Maja 2008 Ładna Majowa pogoda umożliwiła nam wspólne latanie w goglach Pilot 1 : Irc Katowice ( Irek ) Tx 1000mW 3dBi, odbiornik standart RangeVideo + ant 3dBi, recorder Archos Pilot 2 : Killerus Zabrze ( Marcin ) TX 500mW ant. 3dBi, odbiornik 13cm.uk + ant patch 8dBi, recorder V-Mate troche pogoniliśmy się po niebie, zdobyliśmy nowe doświadczenia w lataniu we dwoje FPV Film do obejrzenia poniżej:
Killerus Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 No nareszcie Vimeo przetworzyło Twój film !! Całkiem fajnie to wyszło, szkoda tylko, że taśma nieco pogarszała właściwości lotne mojego modelu ;-))) No i szkoda, że nie udało Ci się jej mi sciąć :twisted: Ja myśle, że czasy standartowych zawodów Combat odchodza w niepamięć i w niedalekiej przyszłości wszyscy będą rozgrywać bitwy FPV :mrgreen:
Paweł.X Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Witam. Ten film pokazuje jak ciężko jest dopaść cel pilotując jedynie na kamery. Taki styl latania wymaga więcej wprawy i uwagi niż przy normalnych lotach-patrząc się na model. Co do zawodów Combat, to byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie.
SCRUBBY Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Killerus - na czym dokładnie teraz latasz, czyli po tym, jak odkupiłem od Ciebie sprzęt FPV? :?:
Killerus Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Scrubby na razie nie latam, ten film był nagrany przeszło tydzień temu W tej chwili nigdzie nie moge dostać kamery, którą chce kupić, więc na razie ES odpoczywa
IRC Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Opublikowano 9 Maja 2008 Ten film pokazuje jak ciężko jest dopaść cel pilotując jedynie na kamery. Taki styl latania wymaga więcej wprawy i uwagi niż przy normalnych lotach-patrząc się na model. nie jest tak cieżko - choć nie jest znowu jakoś super łatwo większym problemem jest sterowanie modelem jednoczesnie sterując kamerką i to wszystko za pomocą aparatury ale ten problem rozwiąże head tracker i treningi w lotach FPV Natomiast Zawody Combat byłyby napewno ciekawe i ekscyujące , jednak FPV musiało by sie upowszechnić w Polsce bo narazie to chyba jednostki sie zajmują FPV ...
Peter Opublikowano 9 Maja 2008 Opublikowano 9 Maja 2008 Moje szczere gratulacje. Macie juz prawdziwy team. Wczesniej czy pozniej powstanie taka konkurencja.To jest prawdziwa walka z prawdziwym widokiem z pokladu,tak jak widzi to pilot.Tyle ze nie czujemy przeciazen i nikt nie ginie Nie jest to tania zabawa,ale tez i nie tak droga aby nie byla osiagalna dla kazdego. Zestawy juz macie sprawdzone,czyli takie sa ok. Jak tak patrze z perspektywy czasu,to IRC-owi bylo najlatwiej. Kupil gotowe sprawdzone elementy i wszystko dziala. Ja proponuje zrobcie teraz super film nie o walce,ale o przelocie (tak do 1000m) Jeden ES z krotka tasiemka,a drugi za nim.Locik po lini prostej 1 km i powolny zakret i powrot.Uzgodnijcie predkosc,trase,manewry itd.To bylby super filmik.Widzialem takie,ale nie mam drugiego pilota.Jak dojdziecie do wprawy,to lot jeden obok drugiego moze byc nawet i kilka metrow.Takich filmikow nie ma.Bylibyscie pierwsi,na pewno w Polsce,a i na swiecie jest niewiele takich filmow. No to anteny w gore i do lotu.Zycze udanych ujec i pomyslnego powrotu do bazy.
IRC Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Opublikowano 9 Maja 2008 Napewno było najłatwiej, bo najszybciej do wszystkiego doszedłem, ale nie jest tak do końca kolorowo.... aby skompletować sprzet FPV droga była długa i kręta . bardzo wiele zawdzięczam postom Petera , temu forum (wiele poświeconych godzin na czytanie postów) bo dzieki niemu poznałem Killerusa - Marcina którego otwartość i chęć pomocy w zakupie sprzętu była nieoceniona - za co bardzo serdecznie dziękuje. wiele godzin analiz i rozważan bo im wiecej o tym czytałem to sprawa wyglądała coraz bardziej skomplikowanie ........ Kupil gotowe sprawdzone elementy i wszystko dziala. kupiłem nadajnik i odbiornik w ciemno bo nikt w polsce z range video go nie brał a jak czytałem posty to raczej negatywne choc nie potwierdzone - czyli nikt tego nie mial jednak jestem bardzo zadowolony co do zasiegu i jakośći przesyłanego obrazu filmik pokazuje obraz z anteny 3 lub 5 dbi - doogólnej ( nie posiadałem anteny panelowej ) a na nich obraz jest dobry do 200 m wyżej zaczyna śnieżyć >>> apetyt rośnie w miare jedzenia <<< sprzęt sie rozszerzył o Oracle oraz drugi odbiornik do którego mam zamiar podłączyć panelową antene - najlepiej taką jaką ma Killerus ( bo sprawdzone ) ale cieżko ją dostać Ja proponuje zrobcie teraz super film nie o walce,ale o przelocie (tak do 1000m) Ja jestem Za !! - ale Killerus musi sprzet skąpletować
Killerus Opublikowano 9 Maja 2008 Opublikowano 9 Maja 2008 Kombat w FPV juz sie odbył, zobaczcie w CAFE TILT relacje ze spotkania w minioną majówkę pilotów FPV z całego świata we francji !!! Szczególnie fajny jest filmik, pokazujący wykorzystanie HT do sterowania wierzyczką z działami w samolocie !!! Z tego co wiem są takie systemy na podczerwień, czy laser, że po trafieniu wiązką z model przeciwnika, temu wyłącza się na pare sekund silnik ;-)))) IRC, nie ma za co dziękować , to była przyjemność, a jak skompletuję sprzęcicho, to napewno się przelecimy z kilometr skrzydło w skrzydło !! :twisted:
szymon_wolebez Opublikowano 9 Maja 2008 Opublikowano 9 Maja 2008 Pełen podziw. Do takich zabaw potrzebna jest fantazja, której wam pozazdroscic. Pozdrawiam i zabieram sie za moją platforme ES na warsztacie. Ojj a miałem z kopyta zacząc sezon. Wiec postaram sie nadgonic powoli bez pospiech. Pytanko poza tematem: Czy potaniały juz video-google, bądz gdzie mozna taniej kupic takie co by sie nadawały. Kto lata na takim sprzecie w Warszawie chetnie bym chciał zobaczyc ten obraz na nosie jak to widac w tych prawie okularach.
Grego72 Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 Witam Panów, Jestem pod wielkim wrażeniem. Często myślałem o takiej opcji. Jeśli będzie to możliwe, skrobnijcie pliz, co i gdzie należy skompletować... Dobre gogle, kamerka, nad/odb video itd. Tak żeby nie trzeba było za chwilę wymieniać na lepsze... Nawiasem mówiąc - z czasem można nawet dwie kamerki zainstalować - wtedy będzie stereowizja. Pozdrawiam Grzegorz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.