SCRUBBY Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Witam serdecznie, Po naprawie płetwy SK w moim EasyStar'ze odkryłem, co było przyczyną mojej pierwszej poważnej kraksy. Otóż brak skrętu w lewo wziął się ( zapewne ) z tego, że popychacz do płetwy SK nadmiernie się wychyla z linii równoległej do osi podłużnej samolotu. Nadmienię, że zawiasy chodzą lekko "jak piórko" i reagują (bez zamocowanego popychacza) na lekkie dmuchanie. FILM Z DZIAŁANIA POPYCHACZA Będę wdzięczny za sugestie i porady jak temu zjawisku przeciwdziałać. Dla ułatwienia wklejam dwa zdjęcia dla tych, którzy zechcą "coś" dorysować do mocowania bowdena, bądź do popychacza. Proszę nie zwracać uwagi na niedokładne wytrymowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Zastosuj dłuższą dźwignię steru i problem będzie z głowy.Jakoś dziwnie powyginany ten bowden.Może być tak że zamiast steru gnie się bowden bo jest wygięty i nie przymocowany do kadłuba na dość długim odcinku. Jeżeli masz możliwość to przyklej na próbę rurkę zewnętrzną bowdenu z pomocą kawałka balsy i kropli CA do statecznika poziomego.W ten sposób nie będzie się wyginał.Tylko nie zalej bowdenu klejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeron1 Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Mocowanie bowdena musi się lekko obracać w dźwigni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Mocowanie bowdena musi się lekko obracać w dźwigni Dlatego wolę snapy.Trochę jest z nimi roboty ale działają znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 płetwy SK W kwestii formalnej: ta "płetwa" to STER KIERUNKU, a to co nazywasz "SK" to STATECZNIK PIONOWY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Mocowanie bowdena musi się lekko obracać w dźwigni To był klucz do sukcesu! Ponieważ z mechaniką nie miałem problemów jedyne co mogę zrobić, to ślicznie podziękować forumowiczowi Aeron1 i zaczerwienić się ze wstydu (co poniżej czynię trzykrotnie), że zupełnie nie wziąłem pod uwagę siły poprzecznie działającej na popychacz przy sztywno przykręconej beczce. :oops: :oops: :oops: Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem został całkowicie rozwiązany (mocowanie beczki do steru wysokości również zostało poprawione). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.