szymon_wolebez Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 Mecząc sie z lataniem modelami koniecznie chciałem by ktos mi pomógł w ewentualnych opałach. Symulator mnie zmeczył bo mozna tam latac i latac. Co prawda uczy podstaw, i daje mozliwosc latania bez strat materjalnych . Jednak rzeczywistosc płata figle. Posiadam 2 nadajniki Esky 0404 4kanałowe od lamy v3. Jeden jest starszą wersją (bez psztyczka elektryczka Trenera) a drugi akurat posiada. Wiedziałem, że mozna jakos łączyc aparatury kablem. Długo rozmysłałem latając lama po co jest ten przełącznik. Po jakims czasie dopiero uswiadomił mnie kolega "o masz przełącznik trenera" . Trwałem w przekonaniu, ze Esky na gniazdo tylko jako wyjscie do symulatora. A tu taka niespodzianak. Wiec poszukiwania e google i na forach schematu połączeni. Natykałem sie wciąz na jedyny schemat wyprowadzenia sygnału. Inne piny były :?: . Wiec pierwsza mysl padała, moze zrobili tak połączenia pin 1:1. Kupiłem kabelek 4zyły w ekranie i 2xminiDin4. Po zlutowaniu szok, przełącznik na ucznia a serwa mega zakłucenia. Dopiero w sobote ktos mi podpowiedział, ze jest tam jakis przeplot. Wiec miernik w dłon i wykluczyłem zasilanie zeby nie było. Doswiadczalnie przeplatałem i bananek działa :twisted: . Aparatura trenera zasila ucznia wiec działa pomimo iz jest wyłączona. ( to raczej jest plus tego działania, a 2gi kąplet aku. na pózniej) [/img] Dla chetnych : Do zrobienia kabelka wystarczy kupic 2x miniDin4(s-video) i kabelek ja mam 4 zyły w ekranie i taki polecam. Zrobiłem o długosci 2.8m moze troszke za długi. Cena własnej produkcji to ok 10zł i 20min. lutowania. Ale sadysfakcje bezcenna. A w sklepie orginalny kosztuje 19zł. Z pomiarów wynika 3-zasilanie 2-sygnał 1-? 4-wejscie wygnału trener Wiec wystarczy w jednej wtyczce zamienic 2 z 4 a reszte przylutowac pin w pin 1:1. Może komus sie przyda kąkretna inf. Może jest to juz gdzies na forum. Jak szukałem to miałem problem i własnie dlatego zamieszczam inf. z doswiadczen. I teraz rylko szukac przyjaznego pilota i koniec z wyrywaniem z rąk aparatury :ass: . Odnosnie kabelków. Potrzebuje zrobic jeszcze jeden łączący hitec opti6 bądz flash5 z ZEBA 4. Znalazłem schemat gniazda hiteka, tylko martwi mnie róznica zasilania aparatur. Czy mozna połączyc bezposrednio czy moze wypadało by zlytowac jakis wzacniaczyk na tranzystorach. Posiadam zebre a szkoda by było cos skopcic w hiteku kolegi.
northwind Opublikowano 24 Czerwca 2008 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Nie wiesz jak do PC to podłączyć???
szymon_wolebez Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Znajdziesz napewno z łatwoscia opis jak podłączyc apke do PC. Własnie dzis planuje to zrobic.
madrian Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Najnowsza wersja kabelka do E-sky'a ma z drugiej strony najzwyklejszy wtyk USB 2.0 Po prostu podłaczamy, wyjmujemy kwarc, włączamy apkę. W Piecu odwieramy okno ustawień kontrolerów gier i konfigurujemy jak "nowy" Joystick.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.