dzinksu Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Cześć Szukam dość prostego rozwiązania, tak aby w kontrolerze APM ( obsługiwany przez Futabę) uzyskać cztery różne trybów lotu. Tryby lotu w APM "dostają" sygnał z kanału piątego Futaby. Jako, że futaba nie ma 4 pozycyjnego przełączniku, muszę skorzystać z przełąćznika SC oraz SF. Aby dodać całości smaczku, przełącznik SF mam mieć priorytet nad SC. Na przełączniku SC będzie tryb Loiter, Alt Hold i Stabilize. Na przełączniku SF będzie tryb RTL czyli powrót do miejsca startu. Istotna sprawą jest wyższość przełącznika SF nad SC, ponieważ będzie on także używane do fail safe'a. Czy ktoś potrafi pomóc w tej kwastji? Ja generalnie pracuje na Turnigy, JR i Taranis, dlatego mam mały problem żeby to ustawić w futabie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Wyższość przełącznika czyli fazy lotu uzyskujesz umieszczając żądaną fazę na samym dole. Wówczas wszystkie fazy lotu powyżej będą podporządkowane np. przełącznikowi F w pozycji do siebie oznaczonego jako RTF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinksu Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedź. Potrzebowałbym jeszcze ewentualnie jak to ustawić w tym nadajnikuj. Futaba to nie mój "konik". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Niestety ma trochę inny nadajnik co prawda z tym samym softem ale 14SG nie znam. EDIT U mnie jest tak że mogę przypisać każdemu przełącznikowi stan ON lub OFF Dla przełącznika C dla pozycji środkowej dajemy ON a dla pozycji od i do siebie OFF Pozycja środkowa w przełączniku C to na przykład faza lotu A i dajemy ją np. na samej górze listy. Ta faza będzie podrzędna następnej pod nią np fazie lotu B. Czyli przełączając C w pozycje od siebie na dajemy na ON a środek i do siebie na OFF Analogicznie faza lotu C do siebie. Tak samo robisz z przełącznikiem F ustawiasz która pozycja ma mieć ON a która OFF. W moim radiu mam możliwość zrobić tak że na ON w 3 pozycyjnym przełaczniku będzie przypisany do dwóch pozycji na raz. Czyli jak np. mam w środkowym położeniu ON a od i do siebie na OFF to jak pociągnę do siebie to przełacznik dostanie ON do siebie i w cale nie muszę wyłączać środkowej pozycji na OFF moge zostawić na ON. Tak np. robię z klapami do termiki 3mm i dodatkowo jak pociągnę dodaję następne 2 mm. EDIT 2 Tak jak już napisałem wyżej fazy lotu oraz przypisane do nich pozycje przełącznika będę zależne (lub nie) od siebie i zawsze faza lotu czyli pozycja przełącznika będą włączać lub wyłączać poprzedni pozycję przełącznika ale tego samego. Tylko że jak mam włączone na przełączniku klapy do lotu termicznego i włączę motylka do lądowania to faza lotu lądowanie przejmuje sterowanie czyli wyłącza na tą chwilę klapy ale jak wyłączę fazę lotu lądowanie a przełącznik nadal jest w pozycji ON czyli klapy 5mm w dół to po wyłaczeniu jak pisałem fazy lotu Lądowanie te klapy natychmiast się włączą i będą wychylone. Kurde mam nadzieję że Ci nie namieszałem w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinksu Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Przeczytałem 3 razy i wyczaiłem. Generalnie międzyczasie powtał koncept alternatywny, bo stwierdziłem, że nie potrzebuje tyle faz lotu. Teraz kombinuję coś takiego, aby przełącznik F miał priorytet nad C. Czyli nieważne co ustawisz na C, przęłącznik F zmieni jego stan na taki jak sobie ustawimy. To ma służyć do RTH, czyli powrotu do punktu startu. Dzięki za wszelkie podpowiedzi Niestety ma trochę inny nadajnik co prawda z tym samym softem ale 14SG nie znam. EDIT U mnie jest tak że mogę przypisać każdemu przełącznikowi stan ON lub OFF Dla przełącznika C dla pozycji środkowej dajemy ON a dla pozycji od i do siebie OFF Pozycja środkowa w przełączniku C to na przykład faza lotu A i dajemy ją np. na samej górze listy. Ta faza będzie podrzędna następnej pod nią np fazie lotu B. Czyli przełączając C w pozycje od siebie na dajemy na ON a środek i do siebie na OFF Analogicznie faza lotu C do siebie. Tak samo robisz z przełącznikiem F ustawiasz która pozycja ma mieć ON a która OFF. W moim radiu mam możliwość zrobić tak że na ON w 3 pozycyjnym przełaczniku będzie przypisany do dwóch pozycji na raz. Czyli jak np. mam w środkowym położeniu ON a od i do siebie na OFF to jak pociągnę do siebie to przełacznik dostanie ON do siebie i w cale nie muszę wyłączać środkowej pozycji na OFF moge zostawić na ON. Tak np. robię z klapami do termiki 3mm i dodatkowo jak pociągnę dodaję następne 2 mm. EDIT 2 Tak jak już napisałem wyżej fazy lotu oraz przypisane do nich pozycje przełącznika będę zależne (lub nie) od siebie i zawsze faza lotu czyli pozycja przełącznika będą włączać lub wyłączać poprzedni pozycję przełącznika ale tego samego. Tylko że jak mam włączone na przełączniku klapy do lotu termicznego i włączę motylka do lądowania to faza lotu lądowanie przejmuje sterowanie czyli wyłącza na tą chwilę klapy ale jak wyłączę fazę lotu lądowanie a przełącznik nadal jest w pozycji ON czyli klapy 5mm w dół to po wyłaczeniu jak pisałem fazy lotu Lądowanie te klapy natychmiast się włączą i będą wychylone. Kurde mam nadzieję że Ci nie namieszałem w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi