Skocz do zawartości

Problem z AutoCAd-em

tom000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :!: Pracuję już parę lat z tym programem ale ostatnio pojawiły sie dwie kwestie z którymi mam problem:

1)Chcę zbudować skrzydło konstrukcyjne tak aby żebra były ustawione pod kątem 45(taka kratka). Myślałem aby narysować skrzydło w przestrzeni i przekroić w odpowiednich miejscach generując w ten sposób kształt żeber. Pojawia się jednak problem: Autocad robi przekroje tylko brył a ja rysuje skrzydło za pomocą powierzchni walcowych(skrzydło ma tylko powierzchnię zewnętrzną a nie ma wnętrza). Moje pytanie brzmi jak narysować inaczej skrzydło(aby zachować żądany profil) lub jak zrobić przekrój w inny sposób tak aby uzyskać kształt "ukośnego" żebra

2)Rozrysowałem kilka formatek balsowych pod cięcie laserem. Dawniej oddawałem balsę do cięcia osobie która pracuje w autocadzie. Tym razem oddałem do pana który pracuje w Corelu(ja o nim nie mam zielonego pojęcia). Pan który mam mi wyciąć balsę zgłasza problem że w Corelu na moim rysunku jest ok. 8lini jedna nad drugą(laser ganiałby kilka razy tnąc już przecięte).Ja sprawdzając rys. nic takiego nie stwierdziłem więc jest to spowodowane otwarciem rys w Corelu. Wie ktoś może jak narysować rys w autocadzie tak aby po otwarciu go w Corelu nie było takich problemów?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Gdzies juz pisalem o tym problemie.

No wiec wystarczy wziasc normalne zebro i wydluzyc je do dlugosci dlugosc bazowa * pierwiastek z 2 .

Tylko wydluzyc a nie powiekszyc. Znaczy tylko wymiar wzdluz.

Eeeee laser w korelu.... troszke nieprzystosowany ten Pan jest :D

Ogolnie ciezko bedzie to wyeksportowac. Zalezy jeszcze o ktorego korela chodzi.

Jezeli rastrowo to wyeksportowac na bmp i po klopocie. Jezeli wektorowo to ,eee przerysowac?? :|

Ostatecznie mozna poczytac, przejzalem po lebkach i znajdzie sie sposob :

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=dwg+na+cdr&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Opublikowano

jako ze temat przerabialem i to dokladnie taki jak TY podczas konstruowania modelu CARO to postaram sie pomoc.Postaram co nie znaczy ze jeszcze bardziej nie skomplikuje.JAk wiadomo w zabawia 3D jest tyle mozliwosci osiagniecia efektu co autorow i nie ma tej najlepszej. Po prostu co kto lubi ;lub kto jak umie :)

caro_3_medium.jpg

Sprawa 1

Linie jakie rysujesz musza byc rysowane poliliniami a nie linia. Moze tu jest problem z wielokrotnoscia lini....

Sprawa 2

JA zebra robilem tak ze jak mialem juz powierzchnie skrzydel ( jakby pokrycie ) w cadzie to dodawalem bryly ktore byly przestrzeniami pomiedzy zebrami tak aby mozna je bylo odjac od powierzchni....

A jak odjac od powierzchni???Ano export do 3DMax i tam to juz bez problemu.Potem znow export z maxa do cada jako dxf i potem bawiac sie ukladem UCS obrysowalem polilinia zebra i tyle :)

Ukladajac formatki warto od razu wrysowac je w ramke ( format balsy ) co ulatwi skalowanie w corelu.

Wiekszosc laserow pracuje wlasnie pod corelem a to ze corel czyta dxf i ktos przyjmuje pliki z cada to inna bajka . Tyle ze ten kto tnie musi znac sie na cadzie aby plik ew. przygotowac. :)

W corelu warto rozgrupowac elementy i ulozyc je pozadnie warstwami tak aby warstwa ponizej byla ta do ktorej ma laser przeskoczyc. LAser tnie z corela po kolei warstwy wiec mamy kontrole co po czym bbedzie ciol. JAk tego nie zrobimy ploter bedzie skakal z jednej strony formatki na drugi tracac czas zamiast przeskoczyc do najblizszej lini czyli warstwy.

MAm nadzieje ze pomoglem ciut.

Opublikowano
A jak odjac od powierzchni???Ano export do 3DMax i tam to juz bez problemu.Potem znow export z maxa do cada jako dxf i potem bawiac sie ukladem UCS obrysowalem polilinia zebra i tyle :)

A poco tak :D jak jest bryla na poliliniach to mozna wycinac ladnie w kadzie :) Nawet z powierzchni odetnie bryle.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi:)

-Co do pierwszej sprawy to na razie odpuściłem z braku czasu

-Co do drugiej sprawy to problem w tym że nie rysowałem polilinią(problem już rozwiązany- model oddany do cięcia)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.