Adrian D Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Cześć, Chciałbym przedstawić kilka zdjęć z budowy modelu dobrze Wam znanego i chyba lubianego ; ) Plany pomniejszyłem do rozpiętości 950mm i odrobinę zmieniłem konstrukcję. Do modelu użyłem takiego oto wyposażenia (to co było pod ręką): - silnik Tower Pro 2409-18 gold - regulator 30 A - pakiet turnigy 1600 mAh 3S 20C - śmigło APC 9x4,5 E - serwomechanizmy mikro (sg 91R na kierunek, sg92R na wysokość i na lotki odpowiednik sg 91R f-my turnigy) Dodatkowo zamontowałem bajer w postaci oświetlenia załączanego zdalnie (włącznik zrobiony z mikro serwa i mikro włącznika chwilowego) - w sumie 5 diod. Boki kadłuba z balsy 3mm, pod serwa paski ze sklejki topolowej 3mm wzmocnione od spodu sklejką 0,8mm (dodatkowo łączenie tych pasków z podłużnicami kadłuba trzeba wzmocnić). Wręgi ze sklejki topolowej 3mm Wypróbowane już przez Was wzmocnienia kadłuba z listewek sosnowych - u mnie 5x2 i 4x2mm Dodatkowe wzmocnienie przodu kadłuba twardszą balsą 1mm Prawie gotowy kadłub Przed oklejaniem. Żeberka skrzydła z balsy 2mm, dźwigar to dwie listewki sosnowe 4x3mm ułożone na płask, keson z balsy 1mm, krawędź natarcia z balsy 6mm (2x3mm), lotki i stateczniki z listewek balsowych 5x5mm. Ponad to skrzydło wydłużyłem o 3cm. Oklejanie... (lotki należy wzmocnić ukośnymi rozpórkami - u mnie przy oklejaniu się troszkę poskręcały :/ ) Pozdrawiam 3
mirolek Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Mniejszy nie znaczy gorszy Bardzo dobrze to wygląda i zapewne latać będzie tak jak wygląda. ms
miro-er1 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 bardzo fajny i czysta robota , pozazdroscic tylko pozdrawiam
Gawelli Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 WOW Chciałbym kiedyś uzyskać taką jakość cięcia i spasowania elementów
Adrian D Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Dzięki, dzięki za słowa uznania. Gawelli - właściwie to nie od jakości cięcia uzyskuję dobre spasowanie, jeśli chodzi o konstrukcje kratownicowe. Wycinam listewkę nieco dłuższą i doszlifowuję papierem ściernym przyklejonym do kawałka sklejki (opierając oba elementy o prostopadłe krawędzie).
olo Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Okleiłeś transparętną bo tylko taką masz na warsztacie? Wg.mnie lepiej by wyglądał z normalną z dobrze dobranym wzorem.
Francka Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 WOW Chciałbym kiedyś uzyskać taką jakość cięcia i spasowania elementów Potwierdzam super robota
Adrian D Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2015 olo - ten modelik jest troszkę budżetowy. Niebieską folię dokupowałem do kawałków, które zostały z kiedyś tam..a i tak jej zabrakło Krawędź natarcia oklejona resztkami białej folii. Ogólnie zgadzam się z tym, że modele wyglądają lepiej pokryte nietransparentną folią - są "pełniejsze" i bardziej przypominają samoloty niż "szkieletoloty" Statecznik poziomy oczywiście wzmocniony (listewka sosnowa 5x2). Połówki steru wysokości połączone prętem stalowym średnicy 2mm (miejsca gdzie wchodzi pręt, oklejone z obu stron sklejką 0,8. Popychacze z pręta węglowego średnicy 2mm. Kabinka i owiewka silnika z tkaniny szklanej. Model prawie gotowy do lotu - masa to 620g bez podwozia. Nie jest źle. Ogólnie chyba nie wyszło źle z tą kolorystyką. Tak to wygląda: Pozdrawiam 1
olo Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jest całkie nieźle i czekam niecierpliwie na film z oblotu o czwiście udanego
Adrian D Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Tak wygląda oświtlenie Góra Dół
mirolek Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 MADMAN-ik świetnie się prezentuje. Proponowałbym jeszcze jakiś żółty akcent kolorystyczny na ogonie ale jest super. ms
Adrian D Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2015 dzięki - ot taki zwykły model Myślałem, żeby jeszcze coś żółtego dołożyć, ale stwierdziłem, że póki co wystarczy. Model otrzymał dopiero niedawno podwozie i już jest gotowy do lotu - mam nadzieję, że uda mi się coś nagrać. W sumie waży 680g. Gdyby nie oświetlenie i trochę ciężkie podwozie byłoby lepiej, ale i tak nie ma tragedii Jeszcze kilka zdjęć: ...zostaw model tylko na chwilę bez opieki Niechciany test wytrzymałości.
Adrian D Opublikowano 4 Października 2015 Autor Opublikowano 4 Października 2015 Model lata Spędził już trochę czasu w powietrzu i mogę stwierdzić, że nie lubi wiatru, a to za sprawą dużej powierzchni nośnej i trochę za słabego napędu... no ale da się pobawić. Start z polowych wertepów Krótki filmik ze staru: https://youtu.be/jIypYNdNVwQ i ja z modelem : p Pozdrawiam DSCN3997.MOV
mirolek Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Dlaczego uważasz, że napęd masz za słaby? Na filmie model dość żwawo wyszedł do góry a że najczęściej lata się z wiatrem to trzeba się tylko do modelu i jego reakcji na podmuchy przyzwyczaić. Ile amperów bierze obecnie silnik - może trzeba sprawdzić inną konfigurację śmigła. EDIT: Wg. pierwszego wpisu zastosowałeś Tower Pro 2409-18 który ma 1000kV, moim zdaniem lepszym śmigłem byłoby dla niego 10x5, jeżeli latałeś na 9" to mogło faktycznie brakować mocy. ms
Adrian D Opublikowano 7 Października 2015 Autor Opublikowano 7 Października 2015 Masz rację co do silnika. Może jestem za bardzo przewrażliwiony i zbyt wiele wymagam. Na pełnym gazie model zachowuje się tak jak powinien, czyli zakręca prawie w miejscu. Na razie mam do dyspozycji jeszcze śmigło gws 10x6 i jak przestanie wiać to je przetestuję.
Rekomendowane odpowiedzi