miro-er1 Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 twoj z multiplexa jest ja myslalem ze robiles sam, troche zadziera do gory jak wlacze klapy przy zbyt duzej predkosci ale domixowalem troche sw do dolu i juz nie zadziera, ja mam ptet stalowy 2 mm i 1,5mm pomocniczy i to dziala sprezyscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 W sowim FC przed ostatnią kraksą podwozie miałem wzmacniane, ale teraz nie mam i daje radę, ale ja mam niezłej jakości płytę lotniska. Poza tym staram się lądować delikatnie. Na pełnych klapach (pytanie jakie to są pełne klapy? u mnie ok.80) nie zadziera, bo one już wtedy działają jak hamulec i trzeba trzymać gaz aż do przyziemienia, inaczej model spada. Na wietrze, jak mi buja modelem, zawsze używam lotek, użycie tylko SK jest mało efektywne. Tak ogólnie: w warunkach turbulentnych (wiatr) powinno się do lądowania podchodzić bardziej dynamicznie, z większą prędkością i mniejszymi klapami. Chociaż akurat w przypadku FC to jest różnie. Ja czasem lądowałem w takim wietrze (bez klap!), że model niemal stojąc w miejscu, opadał na ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Włodek jestem czasem na Ligowcu ale raczej tylko w tygodniu późnymi popołudniami, ok 18-19 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Przyjedź w niedzielę, to zobaczysz jak lata Bartek, albo Włodek . Zawsze coś można podpatrzeć, popytać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Eee tam y,ale jest wielu modelarzy z pęiknymi modelami i jest rzeczywiście na co podpatrzeć i wiele się dowiedzieć. Roman jak tam Patyczak, kiedy oblot ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Patyczak prawie gotowy. Brakuje mi snapów 1mm, jak nie dostanę to będę musiał coś wymyśleć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Mam takie dwa. tylko bez bolców/ zatyczek.Kupione w ABC RC.Właśnie włożyłem do skrzynki z radiem żeby nie zapomnieć. Dostaniesz w niedzielę ,może je wykorzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 ale wam zazdroszcze, razem polatacie, zaluje ze nie mam blizej do Poznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 No właśnie, a do tego w Chodzieży duży wiatr i też nie latałeś Dzięki Włodek, chętnie skorzystam, a bolczyki jakieś chyba znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Mirek ,zapraszamy. Z chęcią obejrzałbym z bliska Twojego FC ,bo na zdjęciach wygląda bardzo ładnie , a ładne modele miło się ogląda.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 dzis nim polatalem , ale tylko na klapach do startu i tak caly czas poniewaz gdy wylaczylem klamy do lotu to spadal bardzo w dól i musialem go zadzierac do góry caly czas, jutro pomysle i chyba podloze cos ppod natarcie, jakas listewke czy kawalek deski balsowej, co prawda dzis tez dalem mniejsze smiglo 9x6, bo na 10x5 zrzeral strasznie duzo pradu i dzis reg mi odciol i awaryjnie ladowalem ale FC caly jest nadal. Włodek chetnie kiedys przyjade do was do Poznania polatac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Mirek, a jaka jest różnica w locie, w zachowaniu modelu, na tym mniejszym śmigle? Latał szybciej? Ja mam założone 11x5,5 i może sobie założę 12x6 żeby się pobawić i poeksperymentować. Takie mam śmigła zalecane przez producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 na smigle 10 cali wydaje mi sie za latal gorzej a na tym 9 cali jakos lepiej i mniej pobiera pradu i jestem bardziej zadowolony , tak lzej jakos i spokojniej . tylko do startu daje mu caly gaz potem juz spokojnie lata na polowie gazu i lata naprawde fajnie chociaz wczoraj dopadl mnie silny wiatr tuz przed deszczem i troche go kleilem z przodu bo nie moglem nim wyladowac i zapikowale nim bez klap i pekl lekko, smiglo oczywiscie poszlo . mialem jakies abc 9x6 za 1,60 zl , teraz zalozylem tower pro 9x6E i zobaczymy ile produ szarpnie i jak sie bedzie na nim latalo. moj FC jest juz coraz ciezszy od kleju . teraz juz wazy 808g ale nadal fajnie lata . dzis wiatr za duzy w tej chwili ale jurto powinnem polatac . a jaki ty masz silnik w swoim oryginalnym ?? ja mam tylko 270W i ciag max 1200g i to na smigle 10 cali , myslalem juz o silniku o wiekrzej mocy cos kolo 400W zeby nim sie wlasnie lepiej pobawic, ten silnik jest troche zaslaby do zabawy ale polatac sie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Ja mam E-MAX SILNIK GT2812/10, 324W, ciąg 1350g, śmigła mam APC, http://www.modelmotor.pl/silnik-105g-kv970-emax-gt2812-10.html Mam 2 pakiety, 2200maH, a na jednym pakiecie latam ok 14min. Lata się bardzo dobrze, na 50% mocy lata bardzo wolno ale po dodaniu gazu do ok. 80-90%, ma mocnego kopa, potrafi iść pionowo do góry dość ostro, więc mam spory zapas mocy. A to lubię bo mogę zarówno spokojnie podejść do lądowania oraz szybko wyrwać do góry w razie chęci no i trochę poszaleć ;-) Jutro go zważę to podam ci jeszcze ile waży. Ale ciekawe że Twój na tym mniejszym śmigle lata spokojniej, teoretycznie na śmigłe o większym skoku powinien być szybszy no ale widocznie praktyka jest inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 no tak ale mam nieco slabszy silnik , wole na 9 cali tez mam troche zapasu ale nie za wiele by poszalec , troche sie boje o skrzydla zeby nie polamaly sie przy ostrych przeciazeniach, jak ten sie rozwali to w nastepnym zastosuje wlasnie mocniejszy silnik cos kolo350-380 wat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A dodałeś już listewki pod skrzydła? Powinno pomóc, dostanie trochę wagi ale będzie stabilniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 jeszcze nie dalem nic, latam na klapach do startu, a tak wogole juz 3 dni latam tylko magnumem , razem z kolegą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi