Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

twoj z multiplexa jest ja myslalem ze robiles sam, troche zadziera do gory jak wlacze klapy przy zbyt duzej predkosci ale domixowalem troche sw do dolu i juz nie zadziera, ja mam ptet stalowy 2 mm i 1,5mm pomocniczy i to dziala sprezyscie. :)

Opublikowano

W sowim FC przed ostatnią kraksą podwozie miałem wzmacniane, ale teraz nie mam i daje radę, ale ja mam niezłej jakości płytę lotniska. Poza tym staram się lądować delikatnie.

Na pełnych klapach (pytanie jakie to są pełne klapy? u mnie ok.80) nie zadziera, bo one już wtedy działają jak hamulec i trzeba trzymać gaz aż do przyziemienia, inaczej model spada.

Na wietrze, jak mi buja modelem, zawsze używam lotek, użycie tylko SK jest mało efektywne.

Tak ogólnie: w warunkach turbulentnych (wiatr) powinno się do lądowania podchodzić bardziej dynamicznie, z większą prędkością i mniejszymi klapami.

Chociaż akurat w przypadku FC to jest różnie. Ja czasem lądowałem w takim wietrze (bez klap!), że model niemal stojąc w miejscu, opadał na ziemię.

Opublikowano

No właśnie, a do tego w Chodzieży duży wiatr i też nie latałeś ;)  :)

Dzięki Włodek, chętnie skorzystam, a bolczyki jakieś chyba znajdę.

Opublikowano

dzis nim polatalem , ale tylko na klapach do startu i tak caly czas poniewaz gdy wylaczylem klamy do lotu to spadal bardzo w dól i musialem go zadzierac do góry caly czas, jutro pomysle i chyba podloze cos ppod natarcie, jakas listewke czy kawalek deski balsowej, co prawda dzis tez dalem mniejsze smiglo 9x6, bo na 10x5 zrzeral strasznie duzo pradu i dzis reg mi odciol i awaryjnie ladowalem ale FC caly jest nadal. Włodek chetnie kiedys przyjade do was do Poznania polatac :)

Opublikowano

Mirek, a jaka jest różnica w locie, w zachowaniu modelu, na tym mniejszym śmigle? Latał szybciej? Ja mam założone 11x5,5 i może sobie założę 12x6 żeby się pobawić i poeksperymentować. Takie mam śmigła zalecane przez producenta.

Opublikowano

na smigle 10 cali wydaje mi sie za latal gorzej a na tym 9 cali jakos lepiej i mniej pobiera pradu i jestem bardziej zadowolony , tak lzej jakos i spokojniej . tylko do startu daje mu caly gaz potem juz spokojnie lata na polowie gazu i lata naprawde fajnie chociaz wczoraj dopadl mnie silny wiatr tuz przed deszczem i troche go kleilem z przodu bo nie moglem nim wyladowac i zapikowale nim bez klap i pekl lekko, smiglo oczywiscie poszlo . mialem jakies abc 9x6 za 1,60 zl , teraz zalozylem tower pro 9x6E i zobaczymy ile produ szarpnie i jak sie bedzie na nim latalo. moj FC jest juz coraz ciezszy od kleju . teraz juz wazy 808g ale nadal fajnie lata . dzis wiatr za duzy w tej chwili ale jurto powinnem polatac . 

a jaki ty masz silnik w swoim oryginalnym ??   ja mam tylko 270W i ciag max 1200g i to na smigle 10 cali , myslalem juz o silniku o wiekrzej mocy cos kolo 400W zeby nim sie wlasnie lepiej pobawic, ten silnik jest troche zaslaby do zabawy ale polatac sie da.

Opublikowano

Ja mam E-MAX SILNIK GT2812/10, 324W, ciąg 1350g, śmigła mam APC,

http://www.modelmotor.pl/silnik-105g-kv970-emax-gt2812-10.html

Mam 2 pakiety, 2200maH, a na jednym pakiecie latam ok 14min. Lata się bardzo dobrze, na 50% mocy lata bardzo wolno ale po dodaniu gazu do ok. 80-90%, ma mocnego kopa, potrafi iść pionowo do góry dość ostro, więc mam spory zapas mocy. A to lubię bo mogę zarówno spokojnie podejść do lądowania oraz szybko wyrwać do góry w razie chęci no i trochę poszaleć ;-) Jutro go zważę to podam ci jeszcze ile waży.

Ale ciekawe że Twój na tym mniejszym śmigle lata spokojniej, teoretycznie na śmigłe o większym skoku powinien być szybszy no ale widocznie praktyka jest inna.

Opublikowano

no tak ale mam nieco slabszy silnik , wole na 9 cali tez mam troche zapasu ale nie za wiele by poszalec , troche sie boje o skrzydla zeby nie polamaly sie przy ostrych przeciazeniach, jak ten sie rozwali to w nastepnym zastosuje wlasnie mocniejszy silnik cos kolo350-380 wat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.