gutekx Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam,w piątek zamówilem sobie Sky Lady-wkońcu. (model jeszcze nie doszedl) Będę się na nim uczyl latać a w między czasie będę zbieral pieniądze i chyba zrobię modelik RWD 5 by Skazoo. Kasa będzie na aparaturę,no i wlaśnie nie wiem czy dobrze wybralem bo chcialby wziąć Laser 4 ze strony http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2756 albo http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=203 z serwami.Czy ta aparaturka dlugo mi posluży ????Dla mnie jest to kupa kasy i byl by to wybór na lata. A co do budowania modeli samolotów to tak z ciekawości mam parę pytań. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b57eee907ff0b9f.html tu macie taki typowy modelik Tam są cyferki namalowane 1 i 2: Nr1.-jak to jest zrobione że ta balsa jest tak ,,wygięta" sluszalem że balsę można wyginać ale nie chodzi mi jak się wygina tylko jak twórca uzyskal taki ksztalt??? jakaś foremka??? i Nr2.-to samo praktycznie pytanie,jak Wy to robicie że tą balsą oklejacie jak jakąś taśmą. Ja jestem początkujący więc może nie rozumiem i poprostu cenzura nie mogę pojąć jak to jest zrobione choć dla Was jest to dziecinnie proste. Z góry dzięki. Aha i czym wy wycinacie balsę,i oklejacie modele(to się nazywa chyba papier japoński,prawda????) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Do apki lepiej dozbieraj i kup MX 12 przynajmniej bo laser 4 to już przeżytek. Odnośnie balsy to; Ad1. Pod ta balsa są profile i na nich przykleja sie właśnie balsę (ten element skrzydła nazywa sie kesonem). Ad2. Tak samo jak w przypadku 1 pod balsa są wręgi o takim kształcie i na nie balse sie przykleja. Modele oklejamy albo papierem japońskim albo specjalna folia termokurczliwa dostępna w sklepach modelarskich. Balse sie tnie skalpele, nożem do tapet (polecam ostrza STANLEY). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingofbongo Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 na pewno bez tych serw - za duże do parkflyerów a aparaturkę możesz spokojnie kupić używaną, Optica albo MXa. W używanych czasem wymienić trzeba akumulatorki i będzie wszystko śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekx Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Oki to jeszcze jedna porcja pytań(dopiero się uczę ) 1.)Jeżeli biorę plany z jakiejś tam strony i mam jeden pliczek które otwieram Acrobatem. I czy te plany gdy wydrukuję w odpowiednim formacie np 140x70 bo mam dostęp do takiej maszyny to np skrzydlo będzie takiej samej wielkości jakie powinienem zrobić???? Jeśli tak to w jakim formacie powinienem to wydrukować??? Tak zrobilem z RWD 5,że wydrukowalem plany i nakleilem części na depron,czy będzie tak samo np z Kataną???? Czasem się zdarzają plany które można wydrukować na np 20 arkuszach A4 i po sklejeniu kartek skrzydlo będzie takiej samej wielkości jakie powinienem zrobić???? Z góry dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekx Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Hymm,no to jak to jest z tymi planami???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 tak bedzie. jak wydrukujesz 1:1 to bedzie idealnie. na PDFach masz przewaznie kwardat z rozmiarami (2cmm x 10cm - tak jest przy RWD) i mozesz sprawdzic czy ok sa wydrukowane po sklejeniu A4 tez powinno byc ok. tylko dobrze posklejaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekx Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 A co będzie jak plany mam w skali 1:4???Jak mam wykonać model.Na planach przeważnie nie ma że skrzydlo np ma 100 cm jak wtedy budować model???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Oki to jeszcze jedna porcja pytań(dopiero się uczę ) 1.)Jeżeli biorę plany z jakiejś tam strony i mam jeden pliczek które otwieram Acrobatem. I czy te plany gdy wydrukuję w odpowiednim formacie np 140x70 bo mam dostęp do takiej maszyny to np skrzydlo będzie takiej samej wielkości jakie powinienem zrobić???? Jeśli tak to w jakim formacie powinienem to wydrukować??? Tak zrobilem z RWD 5,że wydrukowalem plany i nakleilem części na depron,czy będzie tak samo np z Kataną???? Czasem się zdarzają plany które można wydrukować na np 20 arkuszach A4 i po sklejeniu kartek skrzydlo będzie takiej samej wielkości jakie powinienem zrobić???? Z góry dzięki . jak inna skala to trzeba przeskalowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.