BIZON Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Witam. sprawa wygląda tak. Auto RC zasilane pakietem: 9.6V 800MA Li-ion-Fe To takie chińskie zabawkowe terenowe auto . Chciałbym je zasilać normalnym lipolem. I myślałem o przetwornicy DC-DC STEP DOWN z abc-rc - DOKŁADNIE TAKIEJ Czyli li-pol 11.1 V -> przetwornica -> 9.6V Teoretycznie powinno działać ale - jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie to chętnie poczytam.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Pytanie jest podstawowe, czy ta przetwornica nie będzie powodowała zakłóceń w torze wcz. Czy też ten samochód nie pobiera więcej amper, chwilowo podczas gwałtownego startu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Ze wzgledu na wydajność prądowa radzilbym jednak wpiac w szereg dwie diody prostownicze 10A. Przetwornica może dzialac ale będzie problematyczna. A straty mocy nie po czujesz. Oczywiscie jeśli ma to jakiś sens. Może nie ma potrzeby obniżania napiecia i będzie ok na lipo podlaczonym bezpośrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIZON Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 no właśnie nie mam pojęcia jak będzie z lipo - niby to tylko 1.5V różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 No nie do końca, naładowany li -pol to 12.6v. po za tym nie wiadomo czy regulator wytarzana takie napięcie ? Kilkanaście lat temu takim sposobem spaliłem regulator, ale jednokierunkowy w motorówce ryzyk -fizyk czy jakoś tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi