Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam łodź typu katamaran, jest łódka zanętowa z 2 silnikami.

Łódka może wywieźć ok 5kg karmy do karpi. Obecne silniki się grzeją, chciałbym je wymienić. Widziałem u producenta tych łódke że ma silniki z takim wiatraczkiem wbudowany.

ma ktos informacje jaki to silnik i gdzie taki kupić???

Najprawdopodniej to chińskie jest.

Albo jakiś dobry silnik z włąsnym chłodzeniem na 12V i jakieś 10 000 obrotów.

Opublikowano

Witaj,

silnik oferowany przez producenta twojej łódki wygląda na zwykły silnik klasy 550, nic specjalnego. Nie bardzo mi się chce wierzyć w ten wiatraczek w środku.

Ogólnie tego typu silniki będą się grzać, zwróć uwagę, że moc tego silnika to 50W. Są to silniki szczotkowe, które zostały wyparte przez silniki bezszczotkowe, trudno je już dostać i są dosyć drogie. Ich wymiana na bezszczotkowe pociąga za sobą wymianę regulatorów obrotów. Silniki szczotkowe stosowano w modelach łodzi i wtedy stosowało się do nich chłodzenie wodne w postaci nawiniętych rurek mosiężnych bądź specjalnych płaszczy wodnych. Proponuję pozostać przy obecnych silnikach. Można również spróbować pokombinować z przekładniami - zmniejszy się pobór prądu i moc wydzielana w silnikach - zmniejszy się jednak prędkość łódki.

Opublikowano

Kolego pablojarocin  Nie piszesz jakimi silnikami dysponujesz na jakim kadłubie i przy jakich ustawieniach nadajnika pływasz.  Poza tym co to znaczy grzeją się? Jaką temperaturę odnotowałeś ?  Każdy pracujący silnik się grzeje i to jest normalne. Pytanie jak mocno? Może jakiś konkret?  Grzanie silników o jakim piszesz może być spowodowane bądż to  wielkością śrub napędowych bądż  złym spasowaniem (wycentrowaniem wału w stosunku do silnika) lub jeżeli stosujesz wały samrowane smarem a nie olejem - nawet złym doborem smaru....i oporami z tym związanymi na wałach silników.

Ja stosuję silniki  Igarashi SP3657-50 12V ze śrubami napędowymi 40mm które się kręcą nie 10 000 obr/min. a w granicach  4800obr./min  i nic się nie grzeje! Silniki te mają wbudowany wentylator w środku. Współpracują one z wałami napędowymi smarowanymi olejem.

roberts - Uwierz! Błogosławieni Ci którzy nie widzieli a uwierzyli :lol:   Te silniki o jakich  piszę mają wbudowany wiatraczek w środku.Wiem co kupiłem i wiem co widziałem montując je w swojej łódce :)  Jeżeli bardzo Ci zależy na namacalnym dowodzie  - mogę zrobić fotkę silnika zamontowanego w łódce...Wcale nie jest tak jak jak piszesz z dostępnością, bo są dostępne i cena też nie jest jakaś zabójcza bo jest to około 40 zł za sztukę. Chłodzenie wodne stosowało się i stosuje w łodkach wyścigowych. W łódkach zanętowych nie ma takiej potrzeby bo jest to inna charakterystyka pracy i silników i łódki.

P.S. W załączeniu fotka pokazująca temperaturę silnika ( 40,3 stopnia Celsjusza) - po nieprzerwanym 30 minutowym pływaniu i manewrowaniu bez ładunku. Oczywiście z ładunkiem może być wyższa temperatura ale na  pewno nie będzie to np. 80 stopni no i kto wywozi 5kg papu dla rybek przez nawet te 30 minut?? Wtedy nie było by to zanęcanie a karmienie a w wędkowaniu chyba nie o to chodzi?

post-5041-0-65165400-1442835762.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.