kriss Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Witam, mam nieskończony kadłub ECO wykonany z włókna węglowego, jedyny problem w tym, że nie wiem za bardzo jak sie maluje laminat. Czy mógłby mi ktoś udzielić kilku rad odnośnie malowania tego typu powierzchni? jakie farby należy stosować, jak je nakładać, w jakich proporcjach, jakie podkłady stosować... i w ogóle z czym to sie je:) Z góry dzięki za informacje.
kamil_rc Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Kadłub musisz przeszlifować papierem o gramaturze 600, pokryć szpachlówka natryskowa jeszcze raz przeszlifować tak aby był gładki. Jaki lakier to zależy od twojego zaplecza bo jak masz kompresor i pistolet to kup sobie farbę akrylowa samochodowa 2 składnikowa i tym pomaluj. A jak nie masz akcesorii do malowania to pozostaje spray akrylowy i na to ze 2 warstwy bezbarwnego akrylu.
Jacqubes Opublikowano 23 Maja 2008 Opublikowano 23 Maja 2008 Przy szlifowaniu to koniecznie maseczka, rękawice i najlepiej tak, żebyś nie miał kontaktu z pyłem węglowym. Szlifowanie powinno być mniejszej gradacji. Możesz przeszlifować 600, podkład, 1000, podkład, 1500 i lakier.
kriss Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Opublikowano 23 Maja 2008 wielkie dzięki chłopaki za pomoc:) w wolnej chwili zabieram sie za malowanie.
kriss Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 jeszcze jedna prośba, macie może jakieś szablony lub coś w tym rodzaju do malowania ślizgów? byłbym dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam, Kriss
Gość Kaziuk Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 Nie używaj papieru drobniejszego niż 500. Panowie co Wy?
Eryk Opublikowano 7 Września 2008 Opublikowano 7 Września 2008 Nie używaj papieru drobniejszego niż 500. Panowie co Wy? to nie obróbka balsy tylko laminatu tylko z pomocą papieru wodnego o gradacji powyżej 1000 da sie zachowac gładką powierzchnie umożliwiającą dobre pokrycie kadłuba farbą. Ja osobiście, majac strukture kadłuba z włókna węglowego, zachowałbym oryginalny wygląd, tzn. wyszlifował kadłub i pokrył bezbarwnym, ale to juz kwestia gustu.
Gość Kaziuk Opublikowano 8 Września 2008 Opublikowano 8 Września 2008 Era, ja Cię rozumiem, ale wtedy warstwa bardzo słabo trzyma się poprzedniej. Na mokro papier 400 lub 500 i gęstszy lakier. 3 warstwy w odstępach po około 5 minut. Uwierz staremu lakiernikowi...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.