jacekplacek Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Szukam odpowiedzi na pytanie: mam nadajnik Optic 6 z Hitec, jaki moduł 2,4 GHz mam kupić, by pasował do nadajnika bez przerabiania obudowy i obsługiwał odbiorniki z TG9 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 moduł z TG9 już mam, ale nie pasuje, ani geometrycznie, ani "elketronicznie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syriusz Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Kiedyś, dawno temu przerobiłem moduł od tg9x i zapakowałem do obudowy modułu futaby ff9, który jest bardzo podobny do modułu hiteca. Celem było wykorzystanie tanich 6k odbiorników HK. Moduł tg9x składa się z dwóch płytek, które po rozlutowaniu, połączeniu w inny sposób (przewody) i dołożeniu złącza bardzo ładnie wchodzi do obudowy futaby (hiteca) a opis pinów łatwo znaleźć w Internecie. Antena przewodem od routera wifi była zamocowana w miejscu anteny 35mhz. Działało bezbłędnie i było idealne do tanich pianek - trochę inwencji - wystarczy pokombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Tylko, że mój kolega, który bez problemu potrafi wstawić moduł z TG9 do nadajnika RD8000 z Sanwy, nie znalazł w necie żadnego opisu jak taki sam moduł wstawić do Optica 6, więc chwilowo sprawa upadła , może ktoś wie gdzie takiego opisu poszukać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syriusz Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Tak jak napisałem - moduł tg9 składa się z dwóch płytek. Ja te płytki rozlutowałem - przekręciłem tak że mieściły się w module futaby i połączyłem miękimi przewodami piny które wcześniej rozlutowałem. Do podłączenia modułu do pinów z nadajnika wykorzystałem złącze ze starego, uszkodzonego modułu od hitec eclipce (no właśnie - hitec). Trochę gorącego kleju i obustronnie klejącej pianki pozwoliło na ładne ułożenie wszystkiego w obudowie modułu futaby. Jako że zabrakło miejsca do zamocowania anteny na module to wykorzystałem złącze antenowe, antenę i przewód koncentryczny wymontowane z uszkodzonego routera wifi aby wyprowadzić antenę poza moduł i zamontować na górze nadajnika (jak w modułach dsm2 JR). Aby znaleźć opis pinów hiteca i tg9x wystarczy wpisać w googlach: "turnigy 9x pinout" lub "hitec optic module pinout" i połączyć odpowiednio. Myślę również, że bez problemu można by to rozwiązać przylepiając na przykład moduł tg9x za pomocą rzepa z tyłu hiteca (z anteną na module) i dorobić przewód łączący moduł (męski) z pinami modułu nadajnika (żeński). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rcmarsz Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Witam serdecznie. Od pewnego czasu używam z powodzeniem moduł 2,4 ghz .Moduł firmy FrSKY DFT dla futaby i Optica , nic nie trzeba przerabiać . Kupując trzeba zwrócić uwagę na piny łączące ,oraz zatrzaski które dla optica znajdują się u góry i dołu .Oczywiście odbiorniki muszą być firmy frsky . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi