z.nicgorski Opublikowano 16 Września 2008 Autor Opublikowano 16 Września 2008 Dalej....mam zdrowie !? Jurek dzięki za filmiki. Ten drugi (7,33) to niezłe akrobacje, mi się podobało ! A co do oblatywania mojego szybola: jak jest dzień bezwietrzny, to ja poza zasięgiem lotniska, jak jestem..........to wieje i pada !!!!!!!! (u nas tych dobrych dni na jednej ręce Byś zliczył) Pewnie mało we mnie entuzjazmu, a lato się skończyło !!! odezwę się jak będę miał czym się chwalić. pozdrawiam i dzięki za pamięć zbyszek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Września 2008 Opublikowano 17 Września 2008 Hmm, gdyby to na mnie trafiło to już chyba byłbym na odwyku.... Wytrwałości, pozdrawiam - Jurek. 04.10.08 U Was dalej wieje ? To polecam Ci Caleba - wczoraj u nas dmuchało 10, w porywach pod 15m/s i dał sobie radę. Szczyt elegancji w locie to nie był ale ja też 1 raz odważyłem się w takich warunkach latać na zboczu. Pozdrawiam - Jurek
z.nicgorski Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 Witam Cię Jurek No to mamy prawie rocznicę pogaduszek. Jurek silnik od Ciebie jest super na moim szybolu, diś Grace był dwa razy po 15min i radził sobie całkiem nieźle , biorąc pod uwagę bardzo niewydajne LiPole oraz atermiczną pogodę. I to okazał się mój problem a raczej wyciągania szybola szybko i wysoko ! Drugie wznoszenie było nawet lepsze i wyższe. LiPole to marne Pelikany 2500mAh i może z 15C, przy złamaniu drąga gazu więcej niż 51% odcina napięcie (spada poniżej 9,00V). No ale latanie było Godne ! W domu sprawdziłem na LiPolach 2500/25C - o mało nie wyrwało kadłuba z ręki. No będzie pięknie szedł w górę na nich. Jurek jeszcze raz dzięki za silnik i dobre rady ! pozdrawiam zbyszek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 Ile Ci to bierze prądu na tych nowych lipolach 25C ? - Jurek
z.nicgorski Opublikowano 13 Września 2009 Autor Opublikowano 13 Września 2009 Witam Jurek Bardzo chciałem zmierzyć ten prąd, ale niebardzo mam czym ! Porzyczyłem Cęgi Ditza ale nie zoriętowałem się że one mierzą tylko prąd zmienny ! Czym ten prąd (20-40A) zmierzyć ? ; w warynkach nie laboratoryjnych. pozdrawiam zbyszek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Października 2009 Opublikowano 1 Października 2009 Hmmm, nie ma ktoś u Was loggera (DPR, Eagle Tree) ? Jest też taki przyrząd jak cęgi Ditza tylko do prądu stałego. Najprościej (ale kto to jeszcze ma?) to bocznik i dobry woltomierz, ale taki pomiar już zahacza o laboratorium elektrotechniczne. Jak tam latanie ? - pozdrawiam - Jurek
z.nicgorski Opublikowano 1 Października 2009 Autor Opublikowano 1 Października 2009 Nie ma, nie ma. Z bocznikiem już walczę ale z jego prawdziwością pomiaru to inna sprawa........ A latanie GRACE to jak poezja, jest super majestatyczne i oto mi chodziło ! Poza marnością aku LiPoli w zasilaniu śmigła, które słabo wynoszą szybola w górę. Bo CULARIS jest jakby trochę "narwany", niby podobna rozpiętość ale to nie żaglowiec ! pozdrawiam i dzięki. zbuszek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 A czegóż to oczekiwać po 2 garściach styropianowych kulek wrzuconych do magistrali C.O. w połowie lutego ? - Jurek
z.nicgorski Opublikowano 2 Października 2009 Autor Opublikowano 2 Października 2009 Jurek gdzieś był jak ja kupował tą kupe.... EPP [albo jakoś tak ?] Masz rację to tylko parę garści styro.......... Na przyszł sezon letni będzie się latać przede wszystkim patyczakiem GRACE !!! ..z nowymi Li-Polami !!! pozdrawiam zbyszek
z.nicgorski Opublikowano 11 Października 2009 Autor Opublikowano 11 Października 2009 Jurek witam jestem już po pomiarze prądu "cęgami" a więc: na lipolach 'marnych' 2500mAh x18C -10A [silnik kręci średnio, do połowy wychyłu drąga ] na Dualsky 2200mAh x25C -21A [silnik jakby chciał wyskoczyć z kadłuba !] wnioski oczywiste........ zmiana LiPolków!!! pozdrawiam zbyszek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 Przy dobrym chłodzeniu (wietrzeniu) i pracy ze 30-40 sek. na 4-5min. szybowania mógłbyś spróbować śmigło o 1" większe. Nie poleci szybciej, wręcz przeciwnie ale może pójdzie do góry pod większym kątem i będziesz mógł skrócić czas pracy silnika. 30A (statycznie) ten silnik spokojnie strawi ! Gdybyś kupował nowe lipole i miałyby szansę być twardsze niż Dualski 25C to zrób na nowo pomiary prądu bo możesz się zdziwić ! Mnie tak zaskoczyła ostatnio Mega 22/30/3E. Ze śmigłem 14x6 miała na 4 lipolach brać koło 70A. Dałem wprawdzie 14x8 ale na 4s 3600 amperomierz pokazał 96A (regulator 70A) ! Musiałem zejść na 13x7, bierze statycznie 72A, w powietrzu trochę mniej. Pozdrawiam - Jurek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.