z.nicgorski Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Dalej....mam zdrowie !? Jurek dzięki za filmiki. Ten drugi (7,33) to niezłe akrobacje, mi się podobało ! A co do oblatywania mojego szybola: jak jest dzień bezwietrzny, to ja poza zasięgiem lotniska, jak jestem..........to wieje i pada !!!!!!!! (u nas tych dobrych dni na jednej ręce Byś zliczył) Pewnie mało we mnie entuzjazmu, a lato się skończyło !!! odezwę się jak będę miał czym się chwalić. pozdrawiam i dzięki za pamięć zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Hmm, gdyby to na mnie trafiło to już chyba byłbym na odwyku.... Wytrwałości, pozdrawiam - Jurek. 04.10.08 U Was dalej wieje ? To polecam Ci Caleba - wczoraj u nas dmuchało 10, w porywach pod 15m/s i dał sobie radę. Szczyt elegancji w locie to nie był ale ja też 1 raz odważyłem się w takich warunkach latać na zboczu. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Witam Cię Jurek No to mamy prawie rocznicę pogaduszek. Jurek silnik od Ciebie jest super na moim szybolu, diś Grace był dwa razy po 15min i radził sobie całkiem nieźle , biorąc pod uwagę bardzo niewydajne LiPole oraz atermiczną pogodę. I to okazał się mój problem a raczej wyciągania szybola szybko i wysoko ! Drugie wznoszenie było nawet lepsze i wyższe. LiPole to marne Pelikany 2500mAh i może z 15C, przy złamaniu drąga gazu więcej niż 51% odcina napięcie (spada poniżej 9,00V). No ale latanie było Godne ! W domu sprawdziłem na LiPolach 2500/25C - o mało nie wyrwało kadłuba z ręki. No będzie pięknie szedł w górę na nich. Jurek jeszcze raz dzięki za silnik i dobre rady ! pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Ile Ci to bierze prądu na tych nowych lipolach 25C ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Witam Jurek Bardzo chciałem zmierzyć ten prąd, ale niebardzo mam czym ! Porzyczyłem Cęgi Ditza ale nie zoriętowałem się że one mierzą tylko prąd zmienny ! Czym ten prąd (20-40A) zmierzyć ? ; w warynkach nie laboratoryjnych. pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Hmmm, nie ma ktoś u Was loggera (DPR, Eagle Tree) ? Jest też taki przyrząd jak cęgi Ditza tylko do prądu stałego. Najprościej (ale kto to jeszcze ma?) to bocznik i dobry woltomierz, ale taki pomiar już zahacza o laboratorium elektrotechniczne. Jak tam latanie ? - pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Nie ma, nie ma. Z bocznikiem już walczę ale z jego prawdziwością pomiaru to inna sprawa........ A latanie GRACE to jak poezja, jest super majestatyczne i oto mi chodziło ! Poza marnością aku LiPoli w zasilaniu śmigła, które słabo wynoszą szybola w górę. Bo CULARIS jest jakby trochę "narwany", niby podobna rozpiętość ale to nie żaglowiec ! pozdrawiam i dzięki. zbuszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 A czegóż to oczekiwać po 2 garściach styropianowych kulek wrzuconych do magistrali C.O. w połowie lutego ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Jurek gdzieś był jak ja kupował tą kupe.... EPP [albo jakoś tak ?] Masz rację to tylko parę garści styro.......... Na przyszł sezon letni będzie się latać przede wszystkim patyczakiem GRACE !!! ..z nowymi Li-Polami !!! pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.nicgorski Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Jurek witam jestem już po pomiarze prądu "cęgami" a więc: na lipolach 'marnych' 2500mAh x18C -10A [silnik kręci średnio, do połowy wychyłu drąga ] na Dualsky 2200mAh x25C -21A [silnik jakby chciał wyskoczyć z kadłuba !] wnioski oczywiste........ zmiana LiPolków!!! pozdrawiam zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Przy dobrym chłodzeniu (wietrzeniu) i pracy ze 30-40 sek. na 4-5min. szybowania mógłbyś spróbować śmigło o 1" większe. Nie poleci szybciej, wręcz przeciwnie ale może pójdzie do góry pod większym kątem i będziesz mógł skrócić czas pracy silnika. 30A (statycznie) ten silnik spokojnie strawi ! Gdybyś kupował nowe lipole i miałyby szansę być twardsze niż Dualski 25C to zrób na nowo pomiary prądu bo możesz się zdziwić ! Mnie tak zaskoczyła ostatnio Mega 22/30/3E. Ze śmigłem 14x6 miała na 4 lipolach brać koło 70A. Dałem wprawdzie 14x8 ale na 4s 3600 amperomierz pokazał 96A (regulator 70A) ! Musiałem zejść na 13x7, bierze statycznie 72A, w powietrzu trochę mniej. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.