morelo Opublikowano 10 Października 2015 Opublikowano 10 Października 2015 Jako że małe modele mnie znudziły to zbudowałem cos takiego KTR-X1 8x8 To pojazd zdalnie sterowany do wykonywania zadań w bardzo trudnym terenie, charakteryzuje się prostotą konstrukcji, niskim środkiem ciężkości oraz uniwersalnością. KTR-X1 8x8 zbudowany jest z dwóch sekcji połączonych przegubem, dzięki temu każda sekcja jest niezależna, dodatkowo ruchome wahacze dają ogromne możliwości w pokonywaniu przeszkód w terenie. Pojazd obojętnie w jakim terenie się porusza, oraz jak stoi zawsze ma doskonałą przyczepność na wszystkie 8 kół. Dzięki temu że KTR-X1 jest hybrydą można bez obaw wybrać się na dalekie wyprawy gdyż prądu nam nie zabraknie. Specyfikacja: Podwozie: rama stalowa z profila zamkniętego 30x30x1,5 spawana Wahacze: profil zamknięty 40x80x2 wspawane bloki łożyskowe Osie: stal utwardzana Poszycie: blacha aluminiowa 0.8mm wzmacniania kątownikami Przegub: blacha stalowa 10mm plus łożyska Przeniesienie napędu: przekładna łańcuchowa przełożenie1,5:1 Napęd: 4 silniki 24V / 450W każdy (moc znamionowa) 123 RPM Układ skrętu: pompa hydrauliczna 120 bar plus dwa siłowniki Sterownik silnika: Sabertooth 2x32A Sterownik pompy: Sabertooth 2x32A Zasilanie: Akumulatory kwasowe 12V 40Ah 2x Układ ładowania: silnik spalinowy 200c OHV plus alternator 28V 55A Koła: 145/70/6 Pilot sterowania: HK-T6 Oświetlenie: led 2x9W przód, 2x2W tył Układ chłodzenia: 2x wentylator 4800 RPM Przyłącza: szybkozłącze montażowe plus gniazdo zasilania Spalanie: 0,5-1,2l/mth Masa: 140Kg Prędkość max: 8km/h Wymiary: szer 90cm, dłu 192cm, wys 68cm, prześwit 27cm Dalsze plany: Pług do śniegu obrotowy (zrobiony) Zamiatarka (dalszy etap) Kosiarka (dalszy etap) http://www.youtube.com/watch?v=SYh1td-qcPY 2
Mikolaj.waw Opublikowano 10 Października 2015 Opublikowano 10 Października 2015 Fajny , zajrzyj na rctrial Wysłane z mojego MS4501 przy użyciu Tapatalka
Donaro Opublikowano 17 Października 2015 Opublikowano 17 Października 2015 Nie nie super! Wrzucisz zdjęcia z wnętrza czy to tajemnica? ; ] Jestem ciekawy jak to wszystko tam poupychałeś i jak to wygląda ;]
matmax Opublikowano 16 Lutego 2016 Opublikowano 16 Lutego 2016 Bardzo interesujący pomysł. Szacuneczek za fantazję i wykonanie. Ten z kabiną i pługiem robi doskonałe wrażenie. Puść go jeszcze po GPSie to Ci sam drzewo z lasu przywiezie i plac odśnieży i po piwo skoczy Zastanawiam się jak przeniosłeś moment na koła... W profilu wahacza jest łańcuch z silnika do pary kół ? Dobrze kombinuję ?
morelo Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Opublikowano 29 Lutego 2016 Bardzo interesujący pomysł. Szacuneczek za fantazję i wykonanie. Ten z kabiną i pługiem robi doskonałe wrażenie. Puść go jeszcze po GPSie to Ci sam drzewo z lasu przywiezie i plac odśnieży i po piwo skoczy Zastanawiam się jak przeniosłeś moment na koła... W profilu wahacza jest łańcuch z silnika do pary kół ? Dobrze kombinuję ? Tak łańcuch tam jest tak jak piszesz
Rekomendowane odpowiedzi