JASIU Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Witam mam problem nie wiem jakim prądem ladować NiMH 2300 mAh 8 ogniw i li-poly 1000mAh proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 zalezy jakiej firmy masz aku ale przyjmuje sie że Ni-Mh ładuje się 1/10 C czyli w twiom przypadku 230mA ... lipolki moża ładować prącem 1C czyli w twiom przypadku 1A. czas ładowania Ni-Mh u ciebie ok 13 godzin a lipolek ok 1 godziny ! EDIT pamiętaj aby najpierw ustwaić dla Ni-Mh rozładowanie (mają efekt pamięci) do 7.2V dla pakietu 8 cell Lipolek sie nie rozładowywuje tylko ciągle doładowywuje i dokup sobie balanser !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 W shark 10 nie ustawisz prądu ładowania 230 mA. Wiec jeśli będziesz ładował prądem 0,3A też bedzie dobrze. meloow dobrze Ci podpowiedział, nie zapominaj o cyklowaniu wodorków bo szybko Ci padną jak będziesz je tylko doładowywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 To znaczy że muszę ustawić na rozładowanie 8 ogniw 7.2v Ni-MH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 przy rozładowywaniu wodorków zakłada się że roładowywujemy je do 0.9V na ognowo ... czyli przy 8 masz 8x0.9V=7,2V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 z tymi założeniami jest różnie. Ja wyczytałem, niestety teraz nei jestem w stanie powiedzieć gdzie, ale że na ogniwo przyjmujemy 0,8 V i tak ja rozładowywuje, chyba to wiekszej różnicy i tak nie ma bo po przekroczeniu już 1V napiecie w aku bardzo szybko spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Krzyśku 0,8V i 0,9V to tak jak pisałeś chyba żadna różnica choć nie jestem pewien na 100% ale może kotś bardziej doświadzczony to tu wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.