posejdon1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Witam Jakiś miesiąc temu zacząłem budowę piankowego samolotu piper cub z tych planów + plany . Wszystkie materiały itp. już mam, silnik to budget 2215/25.Oblot planuję na styczeń ponieważ w założeniu samolot ma być uniwersalny-woda, śnieg, ziemia. Niestety zapomniałem w tym całym "transie" budowania o robieniu zdjęć i posiadam jedynie zdjęcia na dzień dzisiejszy, jednak postaram się trochę opisać kolejne etapy budowy, które wykonałem. Więc na początku wydrukowałem plany po przeróbce w posterizie, powycinałem elementy i posklejałem. Obrysowałem kadłub (-element do wycięcia) oraz statecznik pionowy i zabrałem się za wycinanki . Po kilku godzinach wszystkie elementy potrzebne do budowy kadłuba miałem wycięte. Zaznaczyłem na ściankach kadłuba linie po, których biegną wzmocnienia w postaci listewek. Wzmocniłem wszystko, dodałem pasek z pianki podtrzymujący spód kadłuba i skleiłem wszystko. Wkleiłem wręgę kadłubową oraz wręgi górne razem z listewką. Wycięte stateczniki i SW oraz SK. Wyciąłem podstawę wręgi silnikowej i zacząłem obklejać tył. Postanowiłem zrobić laminowaną maskę i przygotowałem wzór. Narazie to tyle nie długo będzie reszta jednak szkoła nie pozwala na zabawę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Może troszku więcej informacji na temat modelu.Na pewno wielu to zaciekawi. Z czego to budujesz,jaka wielkość itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
posejdon1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Pianka- nie wiem co to dokładnie jest bo nabyłem ją od modelarza, a on od kolegi, ale to podchodzi pod XPS bo obrabia się bardzo dobrze chociaż to 3mm. Wzorzec osłony skleiłem z 12 warstw depronu 5mm. Wymiarów dokładnych na razie nie mam ale podam je oczywiście. Proszę pytać chętnie odpowiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi