shrink Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 witam serdecznie Mam pytanko Jako, ze trzeba sie rozwijac przeszedlem na troszke wieksze modele z silnikami benzynowymi Pierwszy zakup padl na zlina 2.4m i do tego silnik GF50i. Moje pytanko a wlasciwie problem dotyczy silnika. Kupilem nowy silnik i przyszedl czas na docieranie. Od razu powiem, ze nie za bardzo znam sie na tych silnikach (ich regulacji) Spalilem ok 2l (w sumie) paliwa i za cholere nie moge wylaczyc ssania poniewaz silnik wtedy gasnie nawet gdy cieply. O ile dobrze mysle ssanie jest wylaczone jesli klapka od ssania jest calkowicie zamknieta. tak ??? U mnie niestety silnik chodzi tylko na otwartym ssaniu. Nie wiem moze tak moze byc jesli silnik jest nowy (ze tak powiem musi sie rozkrecic. Pomozcie !!!! Czy tak ma byc ???? acha i jeszcze jedna sprawa strasznie pluje czarnym olejem (ale chyba tak powinno byc podczas docierania- duzo oleju) chyba ze sie myle. Kiedy powinienem zmniejszyc ilosc oleju do normalnego stosunku 1:40 rozne zrodla roznie podaja. w instrukcji jest napisane Ze ok 12H a w necie widzialem ze ok 2H (duza rozbieznosc) prosze o pomoc Dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Klapka jest otwarta- ssanie wyłączone; i odwrotnie. Z zamkniętą klapką silnik nie pracuje, używa się tego żeby zassać paliwo, silnik pyrknie, zgaśnie. Wtedy wyłączasz ssanie i odpalasz. Cała filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrink Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 o kurcze malo wiem a jeszcze mniej mysle sie okazuje ;( jeszcze raz w instrukcji sa dwa rysunki 1. zamknieta klapka - opis - na rysunku zdjecie gardzieli silnika z zamknieta przepustnica ssania 2. otwarta klapka - opis - przepustnica ssania jest otwarta czyli z tego co piszesz powinno byc tak : jak przepustnica jest zamknieta to jest na ssaniu, a jak otwarta to ssanie wylaczone (ja myslalem ze jak otwarta to jest ssanie a zamknieta nie ma (jakos tak prosto poszedlem ;zawsze myslalem, ze jak cos zamkniete to tego nie ma ) a i jeszcze ten olej. ja teraz mieszam w stosunku 1:25 dlugo tak mam "mieszac"?? tzn caly okres docierania 12H czy tylko w poczatkowej fazie docierania ok 2-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Po 2 godzinach juz spokojnie możesz przejść na mieszankę docelową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrink Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 dziekuje bardzo za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.