madmax Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Witam. Muszę przykleić rurkę węglową fi 6 do balsy na odcinku około 50 cm. Ponieważ wcześniej nie używałem węglowych wzmocnień - chcę się poradzić: Czy miejsce klejenia na rurce należy zmatowić papierem ścierny ( ta,k jak przy klejeniu laminatu )? Czy oprócz żywicy 5 minutowej coś innego nadaje się do klejenia węgla do balsy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Ja kleję balsę do węgla cyjanoakrylem CA.Działa dobrze, czasem jak robię jakieś małe wzmocnienie rowingiem to również na CA. Ostatnio wlazłem na końcówkę węglowego łącznika skrzydeł Katany z artexu.Oczywiście zgniotłem tą końcówkę.Mniej więcej doprowadziłem ją do okrągłego kształtu i zalałem rzadkim CA no i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Dzięki Sławku. Bedę musiał w takim razie spróbować. Mam akurat pod ręką CA gęsty i rzadki. Zobaczymy, który lepiej się będzie sprawował. Najbardziej przeraża mnie ta długość klejenia. Zastanawiam się, czy smarować klejem rurkę i przykładać ją do balsy, czy na odwrót :?:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Jak masz wkleić rurkę w dopasowany okrągły otwór to CA się nie nadaje.Za szybko schnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Rurka będzie klejona zewnętrzną powierzchnią do płaszczyzny balsy: ______O______ Lepsza byłaby rurka węglowa o przekroju protokątnym, ale niestety miałem dostęp tylko do okrągłych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 W takim układzie proponuję przyłożyć rurkę do balsy. Lekko połapać na CA (z zewnątrz) i jeśli jest dobrze usadowiona to pozalewać łączenie. Ca ładnie wpłynie pomiędzy rurkę i balsę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 Dzięki za podpowiedź metody :-) Dziś biorę się za klejenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.