Skocz do zawartości

Klejenie rurki węglowej

madmax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Muszę przykleić rurkę węglową fi 6 do balsy na odcinku około 50 cm.

Ponieważ wcześniej nie używałem węglowych wzmocnień - chcę się poradzić:

Czy miejsce klejenia na rurce należy zmatowić papierem ścierny ( ta,k jak przy klejeniu laminatu )?

Czy oprócz żywicy 5 minutowej coś innego nadaje się do klejenia węgla do balsy ?

Gość slawekmod
Opublikowano

Ja kleję balsę do węgla cyjanoakrylem CA.Działa dobrze, czasem jak robię jakieś małe wzmocnienie rowingiem to również na CA. Ostatnio wlazłem na końcówkę węglowego łącznika skrzydeł Katany z artexu.Oczywiście zgniotłem tą końcówkę.Mniej więcej doprowadziłem ją do okrągłego kształtu i zalałem rzadkim CA no i jest ok.

Opublikowano

Dzięki Sławku.

Bedę musiał w takim razie spróbować. Mam akurat pod ręką CA gęsty i rzadki. Zobaczymy, który lepiej się będzie sprawował.

Najbardziej przeraża mnie ta długość klejenia. Zastanawiam się, czy smarować klejem rurkę i przykładać ją do balsy, czy na odwrót :?:.

Gość slawekmod
Opublikowano

Jak masz wkleić rurkę w dopasowany okrągły otwór to CA się nie nadaje.Za szybko schnie.

Opublikowano

Rurka będzie klejona zewnętrzną powierzchnią do płaszczyzny balsy:

______O______

Lepsza byłaby rurka węglowa o przekroju protokątnym, ale niestety miałem dostęp tylko do okrągłych.

Opublikowano

W takim układzie proponuję przyłożyć rurkę do balsy. Lekko połapać na CA (z zewnątrz) i jeśli jest dobrze usadowiona to pozalewać łączenie. Ca ładnie wpłynie pomiędzy rurkę i balsę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.