ali1983 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 witam. mam pytanie: do czego służą małe pokrętła opisane jako ATV dla 1 i 2 kanału w nadajniku hitec laser4
slawko_k Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Pewnie regulacja maksymalnego wychylenia serw na kanale 1 i 2
kamil_rc Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Z tego co mi wiadomo tak jak poprzednik napisał służą one do regulacji wychyleń serw.
Eryk Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 to jest dual rate, tylko bez możliwości wyłączenia go
slawko_k Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 eeeee. dual rate to drugi zakres. w laserze nie ma czegoś takiego
Eryk Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 to działa jak D/R, tylko po prostu nie ma możliwości przełączenie z maks wychyleń na D/R(jest cały czas włączone). za to w Laser 6 jest to możliwe.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 W słowniku szybciej byś znalazł znaczenie słów: "Dual Rate".
slawko_k Opublikowano 5 Czerwca 2008 Opublikowano 5 Czerwca 2008 to działa jak D/R, tylko po prostu nie ma możliwości przełączenie z maks wychyleń na D/R(jest cały czas włączone). Nie wprowadzaj w błąd. to ma niewiele wspólnego z DR. ATV (Adjustable Travel Volume) to regulacja zakresu pracy serwa
Eryk Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Nie wprowadzaj w błąd. to ma niewiele wspólnego z DR. ATV (Adjustable Travel Volume) to regulacja zakresu pracy serwa to w takim razie czym jest Dual Rate? regulacją zakresu pracy serwa na przełączniku czy co? Jest to funkcja umożliwiająca szybką zmianę czułości sterowania za pomocą przełącznika. Występuje zwykle dla steru wysokości, kierunku i lotek. Programuje się zakres wychyleń steru dla obu położeń przełącznika np. 75% i 100%. Dual rate wykorzystuje się aby np. w trakcie startu czy lądowania gdy model ma niewielką prędkość był sterowny, wtedy przełącza się na większy zakres wychyleń. Natomiast w czasie normalnego lotu gdy prędkość jest większa tak duże wychylenia mogą powodować narowiste zachowanie się modelu, wtedy przełącza się na mniejszy zakres.W niektórych aparaturach przełączniki dual rate występują osobno dla danego kanału, w innych jest jeden przełącznik dla wszystkich 3 kanałów. no sory, ale ja nie widze znaczącej różnicy poza występowaniem przełącznika. w obydwu przypadkach reguluje sie zakres pracy serwa w obu kierunkach i tyle. KONIEC :ble:
Mareq Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 w obydwu przypadkach reguluje sie zakres pracy serwa w obu kierunkach i tyle No właśnie: regulacja zakresu. Dual Rate daje możliwość przełączania na przełączniku dwóch takich ustawień. Już nie pierwszy raz próbujesz się wykazać wiedzą, której nie posiadasz i robisz mętlik innym w głowach i generujesz niepotrzebne posty. Tak samo twierdziłeś, że Katana PL i Extrim są tej samej wielkości...
kojot Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Jak napisał Mareq - wskazane więcej pokory wobec własnego braku wiedzy i doświadczenia. Nie widzisz różnicy, bo nie rozumiesz. ATV służy do ustalenia zakresu wychyleń. Albo w przypadku uwarunkowań technicznych np. gdy zakres ruchu serwa jest większy niż zakres ruchu elementu napędzanego lub w celu wprowadzenia wychyleń płaszczyzn sterowanych zgodnie z charakterystyką elementu. Podsumowując, ATV ustala w jakim zakresie będzie się poruszać ramię serwa. Kiedyś jedyna drogą uzyskania tego efektu było dobieranie długości dźwigienek. D/R, a czasem T/R (triple rate w lepszych aparaturach) pozwala na zdefiniowanie różnych charakterystyk wychyleń - w lepszych aparaturach do parametru DR/TR można zdefiniować także nieliniową charakterystykę sterowania. DR/TR określa w procentach zakres pracy serwa w granicach zdefiniowanych uprzednio przez parametr ATV przy określonym położeniu przełącznika. Zapewniam Cię, że w praktyce obie funkcje służą zupełnie czemu innemu, o czym przekonał się prawie każdy oblatujący nowy, szybki i zwrotny model :wink:
Raffik Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 kojot, b. ladnie napisane. przydaloby sie dorzucic to do slownika pojec na forum.
Eryk Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 chce tylko jeszcze dodać że nie napisałem dokładnie ' ATV = DR' bo tak nie jest. wiem na czym polega różnica, sami to piszecie tylko rozumiemy to inaczej. co do tej katany i extrima- mój błąd. Fakt uległ w zasadzie przedawnieniu, a ja odpokutowałem zapoznając sie dokladnie z charakterystyką obu modeli. Nie wypowiadam sie juz w tym wątku, bo troche odmienne rozumowanie i mój sposób pisania potrafi namieszać. Przepraszam za przypadkowe wprowadzenie w błąd posługując się porównaniem.
krzysiek w Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 lepszych aparaturach do parametru DR/TR można zdefiniować także nieliniową charakterystykę sterowania. Nieliniowosc to jest EXP-serwo nie idzie za ruchem drażka....
ali1983 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2008 dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. już wiem co z tym zrobić.
kojot Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 serwo nie idzie za ruchem drażka.... No właśnie idzie , tylko nie wprost proporcjonalnie według zależności liniowej a według funkcji ekspotencjalnej (wykładniczej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.