sławek Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Kolejny projekt który ma szanse na NIE dokończenie ...ale spróbować można Zaplanowałem tu napęd pchający który umieszczę na "skrzyżowaniu" usterzenia . Depron lub podkłady kryty zadrukowanym papierem na wikol . Rozpiętość 110cm W świąteczne dni kleić nie wypadało, więc otworzyłem "warsztat wirtualny" w Sketchupie Dla odmiany w przeciwieństwie do projektu drukowanego Miga29 postanowiłem "pomalować" model jeszcze w fazie 3D teksturą przygotowana wcześniej w Photoshopie -model ma zbyt wiele części i ich malowanie po rozłożeniu trudne by było do pozycjonowania Model 3D podzieliłem na osobne elementy by nie robić bałaganu w programie do rozkładania na płaszczyznę i tak na pierwszy ogień idzie tylko poszycie - utworzenie jej (i całego modelu wirtualnego) tylko jako połówka upraszcza pracę i zapewnia symetrię ,druga połowa to odbicie pierwszej . Do rozłożenia tradycyjnie używam Pepakury ale starsze wersje miały to do siebie że rozmazywały teksturę ,na szczęście od pewnego czasu czekała na mnie na dysku jej wersja HD Tworzy ten program troszkę bałaganu ale ma więcej zalet jak wad -wspomniane nie niszczenie tekstury w wersji HD , możliwość skalowania , dzielenia wydruku na poszczególne kartki ,w łatwy sposób umożliwia nam ułożenie części i ich dowolny podział czy łączenie .... Dlatego używam Pepakury mimo możliwości wykonania tego w samym Sketchupie bez względu czy model malowany przed czy po czy wcale .... Napisy i litery to jedyne elementy które nałożę na rozłożonych częściach by móc stworzyć drugą połowę kadłuba bez takich kwiatków jak np napis czytany odwrotnie - YVAN itp Zastanawiam się nad zamianą wikolu na EZEKOTE -ale czy ktoś może mi powiedzieć czy jest bezbarwny po wyschnięciu ,czy nie zmieni koloru wydruku i czy gra warta świeczki . CDN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi