Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Witam Potrzebuję w jednym modelu pakiety 3S1P a w drugim 4S2P. Przypominam, chodzi o A123. Najprościej byłoby, gdybym w mniejszym modelu mógł zastosować pakiet 4S1P, wtedy w większym po prostu łączyłbym 2 pakiety 4S1P w pakiet 4S2P, no ale nie mogę, bo po pierwsze silnik raczej by tego nie przeżył, a po drugie to już na pakiecie 3S mam spory nadmiar mocy... Więc jak to rozwiązać, żeby było w miarę ekonomicznie i logicznie. Obydwu modeli na lotnisko razem nie zabieram (zawsze jadą solo + motoszybowiec), więc najlogiczniej byłoby pakiety wykorzystać w jednym i drugim... No ba, tylko jak? A może pójść na całość i łączyć pojedyńcze cele kablami? Tylko to już będzie spory "pająk", ale za to konfiguracja dowolna :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Można to rozwiązać tak: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=26_37&products_id=217 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 To juz lepiej TAK - sam sobie porobiłem takie złączki - zajmują mniej miejsca i mniejsza masa... Ale nie w tym rzecz... No bo jak? Zrobić pakiet 3S a do większego modelu dopinać pojedyńczą celę robiąc 4S - trochę karkołomne rozwiązanie... Co prawda LiFe ponoć się nie rozjeżdżają, no ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 ...Więc jak to rozwiązać, żeby było w miarę ekonomicznie i logicznie. Najbardziej logicznie to 2 pakiety: 3S do jednego i 4S do drugiego modelu . W dłuższej eksploatacji myślę, że będzie to również najbardziej ekonomiczne rozwiązanie - ogniwa w pakietach pracują jednakowo a różne "przepinanki" mogą im nie wyjść na dobre. Przy obecnej cenie A123 pakiet 3S1P nie jest strasznie kosztowny więc chyba lepiej zrobić taki i po kłopocie. A pakiet 4S2P to lepiej zrobić łącząc najpierw po 2 ogniwa równolegle i dopiero wtedy takie dwójki szeregowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.