Darand Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Witam serdecznie, po moich ostatnich kłopotach z zakłóceniami, utratą zasięgu itp, opisanymi w innym poście, postanowiłem zainteresować się scanerami częstotliwości (oczywiście w rozsądnej cenie). Wpadł mi w oko taki: Alinco Scanner . Posiada miernik natężenia pola oraz można na słuch ocenić zakłócenia na naszym kanale. No i kosztuje niezbyt drogo (przy obecnym kursie euro). Czy ktoś z Was używał takiego sprzętu? Czy w ogóle jest przydatny do oceny zasięgów i zakłóceń na paśmie 35MHz? Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Może taki skaner byłby wystarczający? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Ten z Nastika jest na pewno bardziej użyteczny w warunkach lotniskowych, bo bez zbędnej manipulacji widzisz co chcesz. Alinco to dobra firma znana ze sprzętu dla krótkofalowców ale może się okazać, że używanie go wyłącznie do celów modelarskich będzie wymagało za każdym razem pewnych manipulacji, chyba że można sobie zaprogramować zakres skanowania w wybranym przez siebie przedziale (co na mój gust powinno być możliwe ale szczegóły to w instrukcji do urządzenia). Jest jeszcze jeden aspekt: jeśli chcesz go też używać do słuchania krótkofalowców i różnych służb to masz wtedy dwa w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zastanow sie na ile to Ci sie przyda. Na ziemi jest wszystko OK, sprawdzisz zasieg, a potem polecisz i np. bedzie miejsce, gdzie "kopie", albo np. ktos wlaczy w czasie Twojego latania aparature, bo tak najczesciej sie zdarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darand Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam wszystkich, Alinco wziął się stąd, że mój syn jest zapalonym obserwatorem ruchu lotniczego. Ma prosty skaner i podsłuchuje komunikaty lotniskowe, transmisję między samolotami i kontrolą itp. Skaner byłby głównie do tego - a przy okazji do sprawdzania 35MHz, eięc zakup na spółkę. Bardzo dziękuję za propozycję Nastika - wygląda na tyle interesująco, że spółki być może nie bedzie... Pozdrawiam Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.