Skocz do zawartości

Czy z tego kompresora mogę zrobić pompę próżniową?

pablomaks2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w domu kompresor, do tej pory używałem tylko do aerografu.

Kompresor mniej więcej taki

Jak pompuje powietrze to musi je zaciągać, czy możliwe jest zrobienie z niego pompy próżniowej? Czy nie uszkodzę kompresora? Nie miałem się tematowi kiedy przyjrzeć, proszę o poradę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przykro mi ale ten kompresor nie nadaje się na pompę próżniową ze względu na budowę (jest to sprężarka tłokowa). Dobrą i bardzo tanią alternatywą pompy próżniowej jest zwykły agregat z lodówki który można kupić za grosze na skupie złomu. Przydatnym elementem w tego typu urządzeniach jest manometr (w łatwy sposób możemy sprawdzić szczelność odsysanego elementu) oraz elektrozawór który zamyka obieg w momencie odłączenia zasilania celem uniknięcia cofnięcia się oleju z pompy do odsysanego elementu.

Opublikowano
Przykro mi ale ten kompresor nie nadaje się na pompę próżniową ze względu na budowę (jest to sprężarka tłokowa). Dobrą i bardzo tanią alternatywą pompy próżniowej jest zwykły agregat z lodówki który można kupić za grosze na skupie złomu. Przydatnym elementem w tego typu urządzeniach jest manometr (w łatwy sposób możemy sprawdzić szczelność odsysanego elementu) oraz elektrozawór który zamyka obieg w momencie odłączenia zasilania celem uniknięcia cofnięcia się oleju z pompy do odsysanego elementu.

O bardzo dziękuję za odpowiedź, zakupię sobie taki agregacik.

Opublikowano

Przykro mi ale ten kompresor nie nadaje się na pompę próżniową ze względu na budowę (jest to sprężarka tłokowa).

A sprężarka od agregatu z lodówki to jaka sprężarka - może ŚRUBOWA ??????

Odpowiedz - też tłokowa.

elektrozawór który zamyka obieg w momencie odłączenia zasilania celem uniknięcia cofnięcia się oleju z pompy do odsysanego elementu

A widziałeś / wiesz jak taka sprężarka od lodówki wygląda w środku? I jakim "cudem" miałby się ten olej "cofnąć" do

odsysanego elementu

Taki elektrozawór stosuje się raczej mając podejrzenie że sprężarka jest "podłej" jakości i powietrze będzie się cofać, choć z mojej praktyki rzecz taka nigdy nie miała miejsca.

Wracając do tematu to faktycznie stosuje się agregaty z lodówek jako pompy próżniowe a tę którą wskazałeś w pierwszym poście TEORETYCZNIE można uzywać ale jest to stosowanie armaty na muchę - jeżeli masz do odessania kilka m3 powietrza to tak, ale - co podejrzewam - do celów modelarskich ciut za duża - te sprężarki które nie są budowane/konstruowane jako pompy próżniowe nie powinny zbyt długo pracować - powinien być zbiornik wyrównawczy i coś co wyłączy pompę po osiągnięciu określonego poziomu podciśnienia ( wyłącznik podciśnieniowy lub słynna "puszka" ).

Pamiętajcie - jak mówią chłodnicy - sprężarka zawsze mósi coś pompować - jak nie gaz to olej i przy zbyt długo działającej sprężarce w próżni można zatrzeć sprężarkę.

I jeszcze jedno

zwykły agregat z lodówki który można kupić za grosze na skupie złomu

Tylko nie zapomnijcie na owym skupie złomu jak będziecie kupować sprężarki je sprawdzić - kupić, przywieść do domu i zobaczyć że sprężarka jest zatarta, ma spalony silnik czy ma inne uszkodzenie nie jest sprawą przyjemną.

Opublikowano

Do wykonania pompy próżniowej świetnie nadają się "kompresorki" do pompowania kół samochodowych, takie z supermarketów za ok. 20 zł. Zarówno moc jak i wydajność wystarczająca. Jeśli masz możliwość zdobycia jakiś urządzeń medycznych, szukaj starej pompy z tzw. ssaka. Jest tam podobne urządzenie napędzane silnikiem od wycieraczek samochodowych. Zasilanie 12V ale to chyba nie problem. Z czegoś takiego robiłem kompresorek do aerografu. Sprawdził się. Fotki są gdzieś na forum u Alexa. Jeśli je znajdę - wstawię.

Opublikowano
A widziałeś / wiesz jak taka sprężarka od lodówki wygląda w środku? I jakim "cudem" miałby się ten olej "cofnąć" do

Cytat:

odsysanego elementu

Taki elektrozawór stosuje się raczej mając podejrzenie że sprężarka jest "podłej" jakości i powietrze będzie się cofać, choć z mojej praktyki rzecz taka nigdy nie miała miejsca

zapomniałeś dodać ze 90 % agregatów jest wymieniana przez serwis dlatego ze podaje olej a nie ze silnik się spalił wbrew pozorom agregat trudno jest spalić a olej cofany do rurki ssącej jest wynikiem uszkodzenia zaworków

Opublikowano

Zanim przeczytałem że nadają się kompresorki z marketu za 20zł.. i kupiłem nowy agregat lodówkowy.. Nie dałem dużo bo 60 zł.. w sumie przy obecnych cenach paliwa wyjdzie na to samo co kupienie szukanie na złomie. Będę miał trochę zabawy z tą pompą.. ale nareszcie będę mógł i skrzydełko okleić fornirem albo nawet jakiś kadłub z laminatu co mi sie marzy.

Za pompę wezmę się za tydzien, w weekend ulatniam corsaira a potem delegacja.

Dziękuję wszystkim za poradę za odpowiedz.

Pawel Maksymczak

Opublikowano

Sorry ZEOS, ale nie piszesz prawdy - popracuj trochę z agregatami maści różnej i potem porozmawiamy.

ps. modelarstwo to moje hobby, a pracuję przy owych agregatach - małych, średnich i Baaaaaardzo dużych - tłokowych, śrubowych a czasmi to nawet membranowe się znajdą

Opublikowano

trochę się zle zrozumieliśmy mi chodzi o małe agregaty (chłodziarki zamrażarki ) .nie o przemysłowe (chłodnie…)nie neguje twojej wiedzy na ten temat bo ja nie mam doświadczenia z większymi agregatami myślałem ze mówimy tu o agregatach z AGD a nie przemysłowymi mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego się myliłem (moze niepotrzebnie wymieniałem tyle agregatów. )

PS . była mowa o agregacie z lodówki i o tym pisałem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.