berias Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Witam wszystkich. Mam pytanie. Może ktoś wie jakim płynem wypełniane są busole typu "morskiego"? Słyszałem gdzieś że jest to nafta, ale nie chciałbym ryzykować. Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 W szybowcach ligroiną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 można naftą kosmetyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berias Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Powiem tak. Mam busolę firmy silva w której uszkodzony był mechanizm wewnętrzny. Po naprawieniu uszkodzenia pozostaje problem uzupełnienia płynu. Ligroina zwana też benzyną lakową charakteryzuje się gryzącym zapachem, natomiast oryginalny płyn takowego nie posiadał. Próbowałem już nafty - jednak ciecz jest zbyt gęsta i busola działa z ogromnym opóźnieniem. Ligroina jest wyżej w węglowodorowej drabince więc wydaje się ok - pod warunkiem że nie wejdzie w reakcję z elementami busoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Na Discovery leci seria "jak to jest zrobione" i jest odcinek o wykonaniu busoli do jachtów. Niestety nie pamiętam czego tam używali. Tu jest ten filmik niestety w Ingliszu i rozumiem tylko coś o płynie, ale nie wiem jakim: http://www.youtube.com/watch?v=YntWiEgme8Q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 "Próbowałem już nafty - jednak ciecz jest zbyt gęsta" pisałem o nafcie kosmetycznej !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berias Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Dziękuje Instruktor za uściślenie mego chaotycznego rozumowania. Spróbuję zatem nafty kosmetycznej, mam tylko dylemat czy lepsza będzie z pokrzywą, witaminą a+e czy może z rumiankiem? Film jest fajny, jednak nie zdradzają tam tajemnicy handlowej. Wykonam próbę z naftą kosmetyczną i ew. z ligroiną. Dziękuje wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 jaja sobie robisz !!!! czysta nafta ,kiedyś miałem uprawnienia mechanika lotniczego :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.