Skocz do zawartości

busola - czym wypełnić?

berias

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanie. Może ktoś wie jakim płynem wypełniane są busole typu "morskiego"? Słyszałem gdzieś że jest to nafta, ale nie chciałbym ryzykować. Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Opublikowano

Powiem tak. Mam busolę firmy silva w której uszkodzony był mechanizm wewnętrzny. Po naprawieniu uszkodzenia pozostaje problem uzupełnienia płynu. Ligroina zwana też benzyną lakową charakteryzuje się gryzącym zapachem, natomiast oryginalny płyn takowego nie posiadał. Próbowałem już nafty - jednak ciecz jest zbyt gęsta i busola działa z ogromnym opóźnieniem. Ligroina jest wyżej w węglowodorowej drabince więc wydaje się ok - pod warunkiem że nie wejdzie w reakcję z elementami busoli.

Opublikowano

Dziękuje Instruktor za uściślenie mego chaotycznego rozumowania. Spróbuję zatem nafty kosmetycznej, mam tylko dylemat czy lepsza będzie z pokrzywą, witaminą a+e czy może z rumiankiem?

Film jest fajny, jednak nie zdradzają tam tajemnicy handlowej. Wykonam próbę z naftą kosmetyczną i ew. z ligroiną. Dziękuje wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.