pkikul Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam mam mały problem mianowicie po podłączeniu drona do MP i przejściu do Flights Modes podświetlony jest na zielono Flights Mode 4 i tam ustawiłem sobie tryb stabilize. Moja aparatura to Aparatura Turnigy 9xr pro + open tx. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć, wytłumaczyć co zrobić aby przełączyć sobie na inny tryb np: RTL aby quad sobie wylądował, lub jaki kolwiek inny.Drugim problemem jaki mam po przeleceniu kilku metrów quad nagle przestaje reagować na stery przechodzi w tryb RTL wznosi się na 10 m i ląduje w miejscu z którego wystartował.https://drive.google.com/open?id=0By30zzdZKhn6ZmZzMVFBOUExNjgDo pobrania moje logi.Mój dron wygląda następująco: Zdjęcia z MP:
wrepinski Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 Nie za bardzo rozumiem o co pytasz ... Czy nie wiesz jak np ustawić w aparaturze np obsługę 6 trybów lotu ? Czy nie wiesz na jaką kolejność trybów poustawiać w MP ? Czy po prostu masz problem bo kopter po paru metrach lotu nagle przechodzi w tryb failsafe ? W każdym z tych przypadków podaj więcej danych co i jak masz skonfigurowane, jaki to dokładnie sprzęt, a najlepiej wstaw fotki ustawień,
pkikul Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Opublikowano 1 Lutego 2016 witam no właśnie nie wiem jak w aparaturze ustawić. Jutro zamieszczę zdjęcia moich ustawień i opisze mój sprzęt
PioDabro Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Chcę oglądać Twoje logi, logi logi logi
wrepinski Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Jeszcze do logów nie zaglądałem, ale z screenshotów zaniepokoił mnie włączony parametr GCS FS Enable. Proponuje sprawdzić jak się zachowa z wyłączony. Ja jednym ze screenshotów widać zasilanie które wskazuje poniżej 1V, a masz ustawione failsafe na 10.1 - testowo bym wyłączył FS.
PioDabro Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Mi się także rzuca w oczy błędnie ustawiona antena GPS. W niej znajduje się kompas i musi być ostawiony zgodnie z kierunkiem na APMie. Patrz mój wątek o Zestawie z Chin. Do tego jeżeli nie latasz z podłączonym Mission Planerem (przez BT czy jakiś inny link) to GCS FS możesz wyłączyć. Nie wiem jak zrealizowany masz pomiar napięcia, ale przy uruchomionym Battery FS i zbyt niskim napięciu dron będzie wykonywał Land lub RTL(zależnie jak masz ustawione). Ja osobiście wyłączyłem oba wymienione FS'y zostawiając tylko ten od nadajnika na Land.
Mitar Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Mogłeś udostępnić logi gdzieś indziej, bo tak bez twojego potwierdzenia nie da się ich ściągnąć. Mi się także rzuca w oczy błędnie ustawiona antena GPS. Jakby miał ustawiony błędnie to by mu na RTL spitolił do Chin To przełączanie w RTL to albo problem z ustawieniem failsafe w MP albo nie ustawiłeś go w nadajniku (szukaj na tubie pod hasłem V8FR-II failsafe) Logi pewnie wyjaśnią sprawę.
pkikul Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Opublikowano 3 Lutego 2016 Poprawiłem już link publiczny Mi się także rzuca w oczy błędnie ustawiona antena GPS.W niej znajduje się kompas i musi być ostawiony zgodnie z kierunkiem na APMie.Patrz mój wątek o Zestawie z Chin.Do tego jeżeli nie latasz z podłączonym Mission Planerem (przez BT czy jakiś inny link) to GCS FS możesz wyłączyć.Nie wiem jak zrealizowany masz pomiar napięcia, ale przy uruchomionym Battery FS i zbyt niskim napięciu dron będzie wykonywał Land lub RTL(zależnie jak masz ustawione).Ja osobiście wyłączyłem oba wymienione FS'y zostawiając tylko ten od nadajnika na Land. Antena ustawiona w kierunki Z
Mitar Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Wszystkie RTL które ci się aktywowały pochodzą z błędu FAILSAFE_BATT_1 Błąd ten oznacza aktywację powrotu w przypadku spadku napięcia poniżej ustawioną w MP wartość. Więcej info o błędach z logów tu: http://copter.ardupilot.com/wiki/common-diagnosing-problems-using-logs/ W tym logu można ładnie zaobserwować, że odpalił ci się RTL w momencie jak napięcie spadło poniżej ~10V (po lewej masz skale 1000=10V) Analizowałem inne logi i ta sama historia. Na górze masz błedy na dole tryby (Stabilize a potem RTL) a na wykresie Volty Teraz są 2 możliwości, albo faktycznie rozładowałeś pakiet poniżej 10V co jest raczej nieciekawe bo to zdecydowanie za niska wartość. Druga możliwość ,że masz źle skalibrowane odczyty, polecam ten http://copter.ardupilot.com/wiki/common-3dr-power-module/ artykuł tam masz wszystko wyjaśnione jak taką kalibracje wykonać.
pkikul Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Opublikowano 4 Lutego 2016 Bardzo dziękuję z wyjaśnienie, pakiet nie był rozładowany poniżej 10V ponieważ mam podłączony lipo buzer i ustawioną wartość alarmu na 3,5 więc dał by znać. Obstawiam 2 opcję dziś po pracy przeprowadzę kalibrację lecz czekam jeszcze na piasty do śmigieł ponieważ 2 przestały trzymać. Pytanko w sprawie gps czy poprawnie mam ustawiony
Mitar Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Jeśli na RTL wraca ci w punkt albo przynajmniej w okolicę ~2m to nie ma co kombinować. Z logu wynika, że łapie ci dobrą ilość satelit. Jedyne co widziałem w logach to chwilowy błąd GPS na początku, ale to pewnie za szybko startujesz i nie czekasz na fix przed lotem.
pkikul Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Opublikowano 4 Lutego 2016 Co do lądowania, miałem na ziemi położone drzwi ze starej szafy żeby na śniegu nie siadał i wylądował na tych drzwiach więc myślę, że nie ruszam gps. zostało do opanowania zasilanie i zrobimy próbę, jeszcze z hk jedzie bateria 5200 więc potestujemy. Teraz kwestia ustawienia trybów lotu jak mam je przypisać po przełącznik aparatury.
Mitar Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja mam inną aparaturę wiec inaczej to chyba wygląda ale ogólnie pooglądaj sobie na necie jak to ustawić, tu masz jakiś filmik
PioDabro Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja swoją aparaturę przerobiłem żeby mieć 6 pozycyjny switch Wywaliłem jeden potencjometr i wstawiłem za niego 6 pozycyjny przełącznik obrotowy szczegóły: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/58865-flysky-fs-i6-przer%C3%B3bki/&do=findComment&comment=602025
JakubPtaszyk Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja zrobiłem na dwóch przełącznikach narazie. Jak byś chciał to mogę podpowiedzieć jak w prosty sposób to zrobić za pomocą dwóch krzywych. Ma 6 pozycji ustawiłem to dość intuicyjnie i zobaczymy jak w locie będzie się sprawdzać i w stresie
pkikul Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Opublikowano 4 Lutego 2016 Super napisz będzie dla wszystkich
JakubPtaszyk Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Więc tak Stworzyłem dwie krzywe (jak będą ustawione to kwestia gustu, ważne żeby w dwóch połówkach różnych wykresu). Następnie ustawiłem mixer jeden który steruje wyjściem zgodnie z krzywa 1 przy pomocy przełącznika 3 pozycyjnego tylko przy włączonym przełącznik dwupozycyjnym i analogicznie dla krzywej 2 przy wyłączonym dwupozycyjnym. Jakoś inaczej nie potrafiłem a tak działa bezbłędnie. Krzywa 1 Krzywa 2 Miksery widok ogólny (ch5 nas interesuje) Pierwszy dla ch5 Drugi dla ch5
pkikul Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Opublikowano 4 Lutego 2016 Ja swojego open tx ustawiłem wg tego filmu tylko teraz pytanie jak sprawdzić czy to działa w MP ponieważ w zakładce Flight Modes podświetlone na zielono jest tylko mode 4 i przełaczając przełącznik nic się nie dzieje https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YczzHkRUVxQ Panowie poryczałem się wiem czemu nie działało bo aby przełączniki działały to trzeba sobie kabelek z amp z KN5 podłączyć do odbiornika Kn5 a ja tego nie zrobiłem szczeniacki błąd, rutyna ale ważne że działa
JakubPtaszyk Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Heh dobrze ze nie tylko ja robię takie rzeczy :-P
Rekomendowane odpowiedzi