airybartosz Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 witam jestem wędkarzem i chcę sobie zrobić łódź do wywozu zanęty http://pl.youtube.com/watch?v=CwnM57IoQl0 http://pl.youtube.com/watch?v=wi5SON2S0g4&feature=related ale nie mam pojęcia co mam kupić wiem że musze mieć nadajnik co najmniej 3 4 kanałowy ale niewiem jakie silniki mam kupić aby dały rade i co jeszcze mi będzie potrzebne może by mi ktoś pomógł z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jeżeli nigdy nie miałeś doczynienia z modelrstwem RC to łatwiej będzie ci kupić gotową http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=890&sName=lodz-dla-wedkarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazuPOL47 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 najpierw powinieneś zainteresowaćź sie nad kadłubem, fajne tanie łudeczki sprzedaja ludzie na allegro w dziale: modelarstwo >> zdalnie sterowane >> szkutnicze, jak nabedziesz takowy kadłub, wypadało by go wyposazyć w naped, mysle ze odpowiednim bedzie silnik klasy 600 na 7,2V i odpowiedni wał na gwint M4 gotowy zestaw kupisz na modele.sklep.pl, z sterem powinieneś sie upować potrzebne tu bedzie standardowe servo np. hitec lub tanszy TowerPro, abu płynnie regulowac naped potrzebny jest regulator do silników szczotkowych w tym wypadku, mysle ze 30-40 amper powinno spokojnie wystarczyć (przecież ona nie ma pływac szybko lecz skutecznie w dane miejsce na jeziorze lub rzece, silnik 600 zapewni duzą moc uciągu jesli zamontujesz sróbe w zakresie 30-35M) i rzadna rzeka nie bedzie straszna! potrzebna jest aparatura 2 kanałowa!!! (ster-lewo/prawo oraz naped-przód/wstecz), aparatura nie musi być nowa i zaawansowana wystarczy stary 2 kanałowy Hitec Focus 4 na 35mhz lub starszy graupner badz multiplex Europa) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tost Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 aparatura się przyda 3 kanalowa, gdyz potrzebne jest ejszcze cos do wyzwolenia mechaniki wyrzucania zanety, Oczywiscie ktos mi powie, ze mozna to zrobic np w kombinacji max skret w lewo otwiera klape, lecz dla takiego zielonego pana jak ten, to moze byc lekko skomplikowane Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazuPOL47 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 masz racje 3 kanały optymalne, pomyliłem sie z tymi 2 zapomniałem o mechanizmie wyzwalający mzanete. mysle ze mozna to zrobic w formie wywrotki, a servo bedzie jako podnośnik, badz otwierajaca sie klapa spod kadłuba, jest multum mozliwosci trzeba dobrze pokombinowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airybartosz Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 dowiedziałem sie że musze sobie kupić nadajnik laser 4 ponoc dobry i nie drogi dwa silniki 500 -600 2 wały napedowe dwie sróby 2 płatowe 35, 2 serwa akumulator żelowy 6 v 7ah 10ah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Dokładnie do tego celu zbudowałem szwagrowi łajbe najprostszą jak się dało. Kawał styropianu 100mm z płaskim dnem zalaminowane 2 warstwami tkaniny. Jako napęd silnik dzwonek ze śmigłem na wieżyczce, płetwa aluminiowa sterowana serwem HS-322. Akumulator 12V 7Ah bez problemu radziła, płynęła wolno ale do celu. jedyna wada to brak wstecznego biegu. Luk zrzutowy to najmniejszy problem, jedna burta z uchylaną klapką, a luk ze skośną podłogą, ot i cała filozofia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.