leibowitz Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Witam, Zabieram sie za budowę modelu silnika odrzutowego wykonanego na mojej drukarce 3D. W związku z moim brakiem doświadczenia w doborze silników chciałbym prosić was o pomoc. Moje wymagania: - Cena do 100zł - szczotkowy lub bezszczotkowy - dosyć masywny wentylator drukowany 3D zawierający około 20 łopatek o średnicy 80-100mm - zasilanie 12V lub 5V z zasilacza komputerowego - conajmniej 10000 obrotów na minutę - średnica silnika max 35mm - masa i długość silnika bez znaczenia W celach testowych użyłem redox 250/900, ale spalił się praktycznie odrazu, dlatego proszę o bardziej profesjonalną pomoc Edyta: Myślę nad zwiększeniem budżetu i użyciem silnika F1 special pro 3, ale czy się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Mi to się wydaje z że to jakaś ułańska fantazja, na zasadzie mam silniczek elektryczny to zrobię sobie silnik odrzutowy. To co robisz w końcu bo nie wiem? EDF czy silnik odrzutowy, bo to zasadniczo spora różnica. Jak chcesz EDF 90mm to chyba modelarskie są zasilane z pakietu 6s, no i pewno mają ponad 1000W. Tak więc te Twoje wymagania są z dupy w wielkim skrócie. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Radek, też ta uważam. Moje EDFy 90mm (kupione ułańską fantazją) leżą sobie już 2 lata i czekają, aż dojrzeję i będę gotowy. Pokora dla własnej niewiedzy to podstawa tego hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leibowitz Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Jak napisałem w pierwszym poście robię model silnika odrzutowego. Nie oczekuję gigantycznego ciągu ponieważ model silnika nie będzię nic napędzał. Wystarczy, że będzie działał jak wiatrak. Jedyne czego chcę to namiary na silnik który po włączeniu nie zasmuci mnie kłębą dymu. Czy to tak wiele? Znalazłem silnik: http://allegro.pl/silnik-mig-400-12v-3li-i5909140849.html Czy nada się do mojego projektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Napisz ze robisz wentylator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leibowitz Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Szkoda, że nie zrozumieliśmy sie na początku Ponowię pytanie: http://allegro.pl/silnik-mig-400-12v-3li-i5909140849.html Będzie odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blako2682 Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Jeśli chcesz aby wirnik tylko się obracał to dobrze sprawdzi się silniczek od wkrętarki mała moc ale moment ogromny i niewielkie obroty Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leibowitz Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wiem, że silnik od wkrętarki ma duży moment, natomiast jego średnica jest zbyt duża. Oczekuję około 30mm średnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blako2682 Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Różne wkrętarki różne silniki ale wiesz lepiej. Co do silnika z linku nada się przy napięciu 4.8 V Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi