Hincek Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Cześć, Właśnie buduję sobie skrzydełko z tematu, patrzę na forum, a tu pustki. Czyżby model nie był popularny w PL? W każdym razie tak pozostać nie może - będzie relacja, nie taka przesadnie dokładna bo sporo informacji jest już w Internetach, ale może komuś się przyda, a jeszcze kogoś innego zainspiruje. http://flitetest.com/articles/fpv49-build To może zacznę od sprzętu: motor: NTM 3530A 1400KV ESC: Emax BlHeli 50A śmigło: zapewne TGS 9x6 sport serwa: TowerPro MG92B odbiornik: X8R anteny PCB zasilanie: 3S 2200mAh lub 4S 3000mAh Skrzydełko ma być rozwojowe i jego modyfikacje będą następowały na bieżąco. Zaczynam od wersji podstawowej z ostrym dziobem, po oblocie i usunięciu problemów wieku dziecięcego przejdę do FPV, a na końcu może jakiś FC i GPS. Kolega z osiedla również buduje ten model więc będzie z kim się rozbijać
Hincek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Model postanowiłem zbudować z tego, co aktualnie znajdowało się w garażu, czyli pianki XPS climapor 7mm i zielonych, rowkowanych podkładów 6mm. Podstawowym problemem był rozmiar, gdyż model został zaprojektowany na arkusze depronu o rozmiarach 1250x800mm, więc trzeba było pokombinować z klejeniem podkładów na styk w taki sposób by łączenia nie pokrywały się na poszczególnych warstwach. Materiały dodatkowe: rurka węglowa 10mm na wzmocnienie całości pręt węglowy 2mm na popychacze kolorowa taśma pakowa taśma zbrojona metalowe snapy przedłużacze serw Do klejenia użyłem dragona polimerowego, CA i kleju na gorąco. Warstwy numerowane są od dołu czyli 1 to spód, a 6 góra. Warstwa 1 i 2 Zaczynając od warstwy nr 2 zrobiłem wycięcie dla sprzętu, a jako wzmocnienie użyłem spienionego PCV 4mm. Warstwa 3 i 4 - środkowe warstwy z clipamoru Warstwa 5 i 6 Przymiarka Winglety i lotki wykonane również z climaporu, a następnie wzmocnione taśmą zbrojoną i obglutowane po obwodzie. Lotki zamocowałem za pomocą taśmy zbrojonej tworząc zawias. Za pomocą "dremelki" wykonałem rowek pod rurkę 10mm. Natarcie zostało zaokrąglone i oklejone taśmą, podobnie jak cały spód modelu Natarcie zapewne mogłoby być bardziej ostre. Przed ostatecznym sklejeniem Mocowanie serwa i orczyk Mocowanie silnika Tu był pewien problem. HK nie daje do silników NTM żadnych akcesoriów - nic, sam silnik w folii Wygrzebałem jakiś krzyżak i piastę, rozebrałem silnik i przerobiłem na pushera. Wersja podstawowa gotowa do oblotu
Hincek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Oblot 2016.04.25 Wiatr 2m/s Masa startowa 1400g Bateria 4S 3Ah Śmigło 8047 Cisza przed burzą to niezłe tło dla zdjęć Oblot był bardzo udany. Mimo moich obaw związanych z gabarytami i masą, skrzydełko poleciało idealnie od pierwszego wyrzutu. Lata i szybuje absolutnie fenomenalnie Polecam każdemu. Będą mody
ci3jk4 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 No ładnie... Teraz będzie mi wstyd się pokazać na łące z tym moim drapakiem... Przynajmniej jeden oblot się dziś udał Widzę że w końcu udało się go wyważyć. Ładna waga. One ponoć przy 3kg nadal latają całkiem znośnie. Muszę jutro mojego zważyć ale obstawiam 2kg. Śmigło małe coś Gratki i mam nadzieję że w weekend się uda polatać w duecie.
Hincek Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Tak się złożyło, że to śmigło było najbezpieczniejszym wyborem na 4S, mocy w każdym razie nie brakuje. Będę jeszcze optymalizował ten napęd
Hincek Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Opublikowano 1 Maja 2016 Takie tam ze święta pracy Powoli ogarniam FC z OSD i GPS.
Hincek Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Opublikowano 28 Maja 2016 FC z OSD i GPS prawie ogarnięte. FC - Seriously Pro Racing F3 6 DOF z Cleanflight iNav OSD - Micro MinimOSD KV team mod z MW OSD 1.6 GPS - moduł Arduino Ublox Neo 6M Założenia i ich status: czas lotu, przepustnica, pomiar RSSI i napięcia, alarmy - ok stabilizacja i sztuczny horyzont - ok GPS (prędkość, wysokość, odległość od domu, kierunek do domu) - ok RTH - gdzieś tam skręca ale niekoniecznie do domu :/ Alt Hold - nie działa
Hincek Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Opublikowano 12 Lipca 2016 Z kawałków sklejki 4mm uskuteczniłem na dziobie "FPVpod" który dodatkowo spełnia rolę podwozia, mieści kamerkę FPV CCD Sony Effio i SJ5000X. Dodatkowo powstał TS5828 radiator mod, czyli kawałek ceownika alu przyklejonego do nadajnika taśmą termoprzewodzącą PS aktualny rekord prędkości 110km\h
GiulioN Opublikowano 13 Lipca 2016 Opublikowano 13 Lipca 2016 FC - Seriously Pro Racing F3 6 DOF z Cleanflight iNav RTH - gdzieś tam skręca ale niekoniecznie do domu :/ Alt Hold - nie działa Wersja 6 DOF nie posiada kompasu i barometru, nie wie w którym kierunku lecieć i na jakiej wysokości się znajduje, przez co RTH nie będzie dobrze działał i FC nie będzie utrzymywał wysokości. Potrzebujesz wersji Deluxe -10 DOF.
Hincek Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Opublikowano 13 Lipca 2016 Zapomniałem napisać o tym wcześniej, ale RTH działa. Możliwe, że przy pierwszej próbie była to kwestia jakości fixa 3D. Po włączeniu RTH silnik zmniejszył moc do ok 30%, model wrócił i zaczął wykonywać ósemki nad miejscem startu. Oczywiście na wykonanie takiej ósemki potrzebował trochę przestrzeni. Kompas jest wbudowany na płytce z GPS, a wysokość jest rejestrowana przez GPS. 1
ci3jk4 Opublikowano 15 Lipca 2016 Opublikowano 15 Lipca 2016 Wersja 6 DOF nie posiada kompasu i barometru, nie wie w którym kierunku lecieć i na jakiej wysokości się znajduje, przez co RTH nie będzie dobrze działał i FC nie będzie utrzymywał wysokości. Potrzebujesz wersji Deluxe -10 DOF. W skrzydle nie potrzeba kompasu, bo kierunek bierze z gpsa ( w którym też kompas jest zbędny) i tego w którą stronę zmieniają się współrzędne. Wysokość też bierze z GPS'a (poprawione bo było kompasu...), więc baro również tez zbędne i może jedynie działać aby utrzymywanie wysokości działało lepiej. Wtedy koreluje ze sobą wysokość z gps i baro i leci po wypadkowej. W kopterach jest nieco inaczej i tam już kompas czasami się przydaje.
Hincek Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 W końcu jakiś filmik - spokojny lot w Bieszczadach
JankeS_Toruń Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 W końcu jakiś filmik - spokojny lot w Bieszczadach https://youtu.be/fweQXd2sKJM Leciałeś z FPV czy LOS? Masz jakieś "staty" z tego lotu - maksymalną wysokość, prędkość... itp
Hincek Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Lot był FPV, jednak ze względu na niedostateczną znajomość okolicy model musiał pozostawać w zasięgu wzroku mojego spottera. W znanym mi terenie latam na odległość 1,5km do wysokości 400m i 110kmh.
JankeS_Toruń Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 No tam w dole miałeś nieźle gęsty las... Było by nieciekawie w razie problemów z szukaniem lub zciąganiem z drzewa Ładny lot.
Hincek Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Dzięki, wkrótce powinienem dorzucić jeszcze jakieś filmiki, może coś bardziej dynamicznego
ci3jk4 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Panie, co się pan nic nie chwalił !!! Pełna profeska - fajnie że masz personalnego spottera, u mnie pewnie by poszedł zbierać kwiatki zamiast lookać na model Dobra rada dla Ciebie i dla mnie - ustawić kamerkę do nagrywania parę stopni w dół, wtedy nie będzie tak często zmieniać ekspozycji i las będzie lasem, a nie czarną masą - ostatnio to obczaiłem przez przypadek u nas na polu. Inna sprawa to jakieś blokady ekspozycji, ale to nawet nie wiem jak to działa. Jak chcesz coś bardziej dynamicznego, to dawaj jakieś filmiki z lotów nad jeziorem, tylko ma być nisko i szybko U Ciebie sobie wtedy obejrzę i może nie będzie mnie tak korciło... I jeszcze daj znać ile Ci to teraz waży AUW, bo parę rzeczy wiem że dodałeś względem początku budowy. Mi wyszło teraz 1820 gram z 3 pakietami 2650 i obiema kamerkami, pocieszam się że na fpv.no są skrzydełka co ważą 2,5kg i latają całkiem całkiem, a i 3kg się zdarzają ...
Hincek Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Na temat kamerki to można cały artykuł napisać, może ktoś się podejmie? W każdym razie warto też wyłączyć WDR i ustawić stały WB. Dziękuję, mam już sporo materiału znad jeziora Obecnie skrzydło wraz z SJ5000X, FPV i baterią 4S 3Ah waży 1580g
ci3jk4 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 O to nie ma tragedii wtedy u mnie Muszę jeszcze potestować ile wycisnę z 3 a ile z 2 pakietów, bo może nie ma co wozić tego trzeciego. Albo przerobić całość na 4s 5,3 mah... Muszę uruchomić pomiar prądu u siebie bo tak to czyste zgadywanie... Adam się odzywał czy w końcu zbudował skrzydło?
Hincek Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Adam... jakby to powiedzieć... z każdym kolejnym rozbiciem helika coraz bardziej przechodzi na skrzydlatą stronę mocy ale jeszcze nic nie zbudował.
Rekomendowane odpowiedzi