Skocz do zawartości

exstra 300 s 91

Sebo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich chcę zrobić exstra 300 s 91 pod silnik 15 cm /3 długość modelu 150 cm.

Plany pochodzą ze strony www.profili2.com

A to plan modelu http://www.profili2.com/ip_eng/default.htm

Co myślicie na temat planów i modelu.

A tak bym chciał żeby model wyglądał po skączeniu.

extra300sharedjx4.th.jpg

Jakie wyposażenie byście mi polecili do takiego modelu.

Opublikowano

Lubie robić modele od podstaw z problemami się poradzi z drobną pomocą instruktora z modelarni gdyby każdy kupywał modele a nie je robił to by się to nie nazywało modelarstwo przede wszystkim przy własnym wykonani modelu jest większa satysfakcja

Opublikowano
Robienie modelu od podstaw to dużo problemów do rozwiązania i niekoniecznie tańsze rozwiązanie.

To dowcip? Aaaa, dobre! Nie rozumiem ale dobre :-D

Przepraszam za nic nie wnoszący post, ale takie wypowiedzi mnie rozbrajają ... i załamują ...

Gość slawekmod
Opublikowano

Czego kolego nie rozumiesz?Chętnie odpowiem na nurtujące Cię pytania.

Widzę że nie chcesz odpisać więc: robienie modelu od podstaw z planów to dobór odpowiednich materiałów czasem zmiana konstrukcji do sprzętu który posiadamy, różnego rodzaju kleje , bowdeny dźwignie , folia , odpowiednia technologia wykonania itp, itd.W zestawie typu kit ( link który podałem ) jest wszystko oprócz kleju i folii.Wystarczy żebyś zsumował teraz wszystkie te elementy i może się okazać że taniej wyjdzie ten sam model kupiony jako ARF lub kit niż zrobiony zupełnie od podstaw.Zapewniam że robiłem i proste szybowce i dość duże akrobaty od podstaw.Problemy są nawet w Katanie X-lite którą robię z dość dobrych planów.I mogę powiedzieć że gdybym miał kasę na Katanę ARF to wolałbym dać za nią te 1200zł czy ileś tam bo raz że właduję w nia podobną ilość kasy to dwa właduję w nią mnóstwo pracy i nerwów.Więc kolego rozwiń swoją myśl bo nie wiem czego nie rozumiesz i co Cię tak śmieszy.Sama rura węglowa którą dostajesz w ARF kosztuje w detalu od 100 do prawie 300zł.

Opublikowano

Powiedz wędrującemu przez bezdroża turyście, że szybciej i taniej będzie podjechać pociągiem. I plecaka nie trzeba będzie tachać na plecach, i w lesie spać, i zupy gotować na ognisku. A muzykowi, żeby zamiast nagrywać płytę kupił w sklepie CD nagrany przez kogoś innego - będzie szybciej i taniej.

Chyba nie o to nam chodzi.

Gość slawekmod
Opublikowano

Prawie zawszę buduję swoje modele od podstaw, wystarczy poszukać na forum.Wypowiadam się więc z punktu widzenia "sklejacza" :D

Opublikowano
Prawie zawszę buduję swoje modele od podstaw, wystarczy poszukać na forum.

Nie chodziło mi o Twoją osobę tylko o "szybciej i taniej". To jest oczywiste, że cyt.:"Robienie modelu od podstaw to dużo problemów do rozwiązania" koniec cyt. Ale przecież właśnie o to chodzi! Dlatego razi mnie proponowanie komuś, kto ma ochotę na modelarstwo, żeby sobie kupił bo będzie szybciej i taniej.

Co innego gdyby właśnie takie pytanie zadał (gdzie szybko i tanio kupić model). Ale skoro chce budować, to dlaczego go do tego nie zachęcać? Bo nie będzie "szybciej i taniej" i będzie miał "dużo problemów do rozwiązania"? Właśnie tak będzie! Dłużej, drożej i z problemami ale za to z cholerną satysfakcją. Do boju wszyscy sklejacze! :-)

Bez urazy! :-)

Gość slawekmod
Opublikowano

Fakt faktem że budowanie to przygoda i fascynujące zajęcie, lubię rozwiązywać problemy i stawiać sobie wysoko poprzeczkę podczas budowania, ale kolega powiedział że chce zrobić model podobny jak na zdjęciu.Akurat Extrę z profili2.com robiłem i prawie gotową sprzedałem koledze z tego forum.I żeby nie wiem co nie będzie ona podobna do tej ze zdjęcia.Chyba że kolega załatwi sobie rzuty i przekroje prawdziwego samolotu i zrobi model faktycznie od podstaw.Ja tak robiłem kadłub do PItts S1C 1600mmi to jest naprawdę żmudna , nudna robota.I tu dopiero trzeba kombinować z materiałami itd.

Gość slawekmod
Opublikowano

Jedyne co mogę Ci poradzić to przerób skrzydła na nakładane na rurę. Będzie prościej, mocniej i lżej.

Opublikowano

Mam pytanie na temat serw czy te serwa by sie nadawały moment majom całkiem niezły a i cena kusząca

Futaba S3003

* Moment : 3,2 kg (4,8V); 4,1 kg (6V)

* Prędkość : 0,18 sek. (4,8V); 0,14 (6V)

* Wymiary : 40,4 x 19,8 x 36 mm

* Waga : 37,2 g

* Napięcie pracy : 4,8 - 6V

Opublikowano
Nikt nie mówił ze modelarstwo jest tanie

Ale jakie przyjemne a satysfakcja z wykonanej pracy ogromna zwłaszcza kiedy widzisz jak model unosi się w powietrzu. TO JEST TO

Gość slawekmod
Opublikowano

To fakt Janusz, ale smutek też ogromny jak walnie się nim kreta.

Opublikowano
Ostatnio w gronie modelarzy rozpowszechnia się lenistwo moda na kupowanie gotowców

Mało tego, teraz to nawet serwa i aparaturę kupują gotową.

Ja jak zaczynałem pierwszy raz modelarstwo to każdy sam robił mechanizmy lub nawet serwomechanizmy, sam też robiłem aparaturę (trochę mały zasięg miała i telewizory na całej wsi przestawały działać, ale co tam) :wink:

Taki już czas, wszystko idzie z postępem i nie wszystko się da zrobic w domu amatorskimi metodami (tak aby dorównać do najlepszych) i poza tym nie każdy ma czas na to by kilka lat budować model i może 10min nim polatać.

Co innego budowa replik, makiet itp - tego sie kupić nie da (a radość bezcenna)

Gość slawekmod
Opublikowano

Mirek, ja też robiłem aparaturę.Odpuściłem a niewiele zostało do zrobienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.