bh91 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Witajcie. Natrafiłem na fajną stronkę z wieloma konstrukcjami: http://www.diyrc.com/ Interesuje mnie najbardziej sterownik diód LED co ułatwiło by wykonanie imitowanych stroboskopków :] http://www.laureanno.com/RC/picaxe-miniflash.htm Ale tutaj mam kilka pytanek: - Czy ktoś może wykonał taki układ? Miałem zamiar dziś ale nie było w 3 elektronicznych mikrokontrolerów PIC (tylko atmegi ahh) - Niby program do zaprogramowania sekwencji jest, ale czy programuje on pica? Czy Pic potzrebuje osobny wsad do pamięci? - może ktoś posiada te elementy i chciałoby mu się sprawdzić (ja zamówiłem już przez net) 2 sprawa. Chodzi mi o dodanie jednego kanału do aparaturki - do jednego serwa albo czegoś innego co wykona czynność otworzenia podwozia - zasięg nie musi być ekstremalny bo ląduję koło siebie Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 niestety nic z tego THE PIC FIRMWARE CODE FOR THIS PROJECT IS NOT FOR SALE .... SORRY nie ma programu dla PIC-a mozna kupić gotowca za 35$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 ehhh.... Może kupić samego jednego PICa i wyciągnąć z niego program źródłowy? potem pokopiować. Albo stworzyć kopiarke układów (było w elektronice praktycznej). Tylko ja to nie wiem jak jest z PICami - jak dotąd zaczynam z mikroklockami i głównie w atmegach kombinowałem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Ja mam programator do PIC-ów ... ale co do kopiarki to nie wiem ... ale i tak trzeba by było kupić jeden zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zaraz zwertuję gazety i internet - Może dało by sie napisać jakiś program na Atmegę8 i komputerowy ustawiacz kolejności świecenia? tylko tutaj nie wiem jak sie zabrać za to. Zgłoszę się z tym problemem na http://forumrc.alexba.eu - tam powinni coś zaaradzić a i przydatne by było takie urządzonko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot_ Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 ehhh.... Może kupić samego jednego PICa i wyciągnąć z niego program źródłowy? potem pokopiować. Albo stworzyć kopiarke układów (było w elektronice praktycznej). Tylko ja to nie wiem jak jest z PICami - jak dotąd zaczynam z mikroklockami i głównie w atmegach kombinowałem :/ Hmm, to już podchodzi pod kradzież i jest na to paragraf. A na serio jeśli koleś to sprzedaje to wątpię żeby procek był odblokowany, kopiować można jedynie procki nie zabezpieczone a te zapewne są Jeśli nie masz do dyspozycji laboratorium to raczej nie odczytasz tego wsadu. Napisanie podobnego programu nie jest trudne i jeśli znasz C to sam to machniesz a jak nie znasz to pozostaje Ci jedynie kupić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 własnie zamówiełem 4 darmowe PIC-e i jak przyjdą to mam zamiar zrobić z tej strony co podałeś servo-slowdown. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Kurcze akurat wakacje się trafiły - chodzę do technikum elektronicznego więc profesorowie i starsi koledzy programowac umieją trzeba pokombinować. Pisałem do człowieka który tworzy te układy - kilka z nich nie jest ukończone i nie daje gwarancji działania na nie, lecz w razie potrzeby może zaprogramować w wersji do montażu powierzchniowego SMD). Pomysł fajny bo każdy sobie ustawia jak chce i to 4 kanały (było też na 8). Co do kopiowania układów to wolał bym tak dla siebie bo wiem jak mikrokontroler łatwo uszkodzić, a 25$ za sztuke zaprogramowaną to niezła kaska Oczywiście jestem w pełni świadomy i przekonany w tym, że prubując odczytać zablokuje mikroklocka szkoda by było Ale nic nie stoi na pzreszkodzie aby wspólnymi siłami próbować zrobić coś podobnego na atmedze albo też picu. Takie coś zostało by dla przyszłych modelarzy . Póki co zbieram pomysły sobie w głowie i tak jak pisałem zgłoszę się na forum które dałem powyżej. Im wiecej tym lepiej a każdemu się może przydać taki upiększacz Pozdrawiam!! własnie zamówiełem 4 darmowe PIC-e i jak przyjdą to mam zamiar zrobić z tej strony co podałeś servo-slowdown. Jak to darmowe?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 ja wejdziesz na strone microchipa (wymagane zarejestrowanie) to możesz dostać za free 4 "próbki" czyli fizycznie 4 układy sacalone a to już jakies 20-30 zł w kieszeni ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.