piooo91 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam. Temat nie jest mocno związany z modelarstwem ale zamierzam użyć części to tego przeznaczonych.Musze zaprojektować układ który rozpędzi 150 gramowy wirnik do prędkości 10.000 obrotów. Projekt nie będzie faktycznie wykonywany, musi miec tylko założenia teoretyczne. czy powyższy silnik mi to umożliwi? jaki regulator dobrać?
jpd Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 1. nie ten dział. 2. mnie uczyli ze przy rozkręcaniu czegoś masa ma małe znaczenie ino moment bezwładności no ale teraz to nauka podobno poszła do przodu wiec mogę mieć przedawnione informacje. 3. pierwszy lepszy z brzegu byle KV pozwalało mu osiągnąć taką prędkość. 1
matmax Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Już przy zasilaniu 2s będziesz miał ponad 10000 obr/min. Zatem w rozważaniach teoretycznych będzie dobrze. Należy dobrać regulator do silników bezszczotkowych. W tym przypadku wystarczy 10Amperowy (i to z gigantyczną rezerwą) np taki KLIK. 1
piooo91 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 na moment bezwładności obiektu wpływa również jego masa jak wygląda regulacja obrotów przez taki regulator? jak nim sterować? czy przy układzie [pakiet - regulator - silnik] silnik od razu będzie wykonywał pracę?
PK999 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 (...) jak wygląda regulacja obrotów przez taki regulator? jak nim sterować? czy przy układzie [pakiet - regulator - silnik] silnik od razu będzie wykonywał pracę? Do kompletu potrzebny będzie jeszcze serwotester. To on wygeneruje sygnał który, za pośrednictwem regulatora, wysteruje silnik. Obroty będzie można zmieniać za pomocą potencjometru w serwotesterze.
jpd Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 na moment bezwładności obiektu wpływa również jego masa No tak jak mówiłem mam przedawnione informacje pewnie... jako przykład ze masa ma niewielki wpływ na moment bezwładności mi podawali na naukach pręt : Wzdłuż osi i prostopadle do osi w środku ciężkości pręta ...masa ta sama ma momenty chyba inne. Na moich naukach jak ktoś użył masy w ruchu obrotowym wylatywał z banią w indeksie ... ale tak jak mówię dawne czasy ... inna nauka.
piooo91 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Opublikowano 10 Maja 2016 Do kompletu potrzebny będzie jeszcze serwotester. To on wygeneruje sygnał który, za pośrednictwem regulatora, wysteruje silnik. Obroty będzie można zmieniać za pomocą potencjometru w serwotesterze. jest on zasilany bezsposrednio z pakietu? mam rozumiec ze układ wygląda następująco: pakiet 2S - serwotester - regulator 10A - silnik jaki konkretny model polecicie? dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi, bardzo mi pomogliscie, projekt mocno ruszył do przodu
jpd Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 No zdecydowanie układ wygląda inaczej. Pakiet -> Regulator (BEC) -> silnik | serwo-tester Przy takim podłączeniu jak Twoje z serwo-testera pójdzie bardzo ładny dymek.
Rekomendowane odpowiedzi