balceros Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam mam problem, nie wiem jak połączyć dwa silniki napędzające Halnego, nie wiem jak to wykonać żeby silniki działały przeciwbieżnie??? Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc. z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Gabrysiewicz Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam ! Nieznam tego modelu ani jakie sa tam zastosowane silniki wiec troche wyjasnij jakie sa !!! Jesli sa szczotkowe to niema problemu ,poprostu zamieniaj przewody na silnikach tak az uzyskasz odpowiedni kierunek obrotow Jesli sa to silniki 3-fazowe to musza tam byc dwa regulatory bo inaczej na jednym regulatorze niebeda chodzi a zmiana polega na zamianie na jednym z silnikow przewodow i tylko dwoch Powiedz co tam masz ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Jężeli nie są to silniki prądu zmiennego ze zwartym zwojem lub silniki prądu stałego obcowzbudne to wystaczy zamienić dwa przewodu zasilające silnik (nawet wtedy gdy są trzy przewody) Za mało napisałeś o silnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balceros Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Dzięki Są to dwa silniki szczotkowe GRAUPNER speed 400 zasilane 7,2V. Odnośnie regulatorów to jakie najlepiej zastosować ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Możesz je zasilić jednym regulatorem(łącząc równolegle), możesz też dwoma jeśli chcesz mieć je na oddzielnych kanałach. Wg. danych ze sklepu silnik bierze niecałe 4A, ale lepiej zachować większy zapas, więc przynajmniej 2 regulatory 12A lub jeden 25A. Ps. Jakich śrub chcesz użyć? Właśnie buduje łajbę napędzaną tym silnikiem, ale w doborze śrub jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balceros Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ja mam zamiar użyć śrub z mosiądzu, ich wielkość dobierałem według planów maja średnice 50mm zamawiałem z tej stronki http://www.safari.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Pewnie to wiesz ale do silników przeciwbieżnych musi być śruba prawa i lewa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Ja mam zamiar użyć śrub z mosiądzu, ich wielkość dobierałem według planów maja średnice 50mm zamawiałem z tej stronki http://www.safari.pl/ 50 mm do silnika klasy 400... tylko na przekładni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balceros Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Milko Wiem ze śruby muszą być jedna prawa druga lewa. modelmaniak przekładnie tez będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.