kaczma2 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zbudowałem motoszybowca RC z napędem elektrycznym 3f o rozp. 1500 Silnik ze śmigłem pchającym umieszczony za skrzydłem. Model lata poprawnie, tylko że, w czasie pracy silnika rewers steru kierunku przesuwam skrajnie w lewo a z chwilą zatrzymania silnika muszę przestawić rewers na środek. Zmieniałem kierunek ustawienia silnika i było bez zmian. Nie wiem o z tym zrobić a może "ten typ tak ma" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Pokombinuj z ustawieniem osi silnika w stosunku do podłużnej osi modelu. Na moje na pewno da się to ustawić. Jak masz silnik z przodu to ustawiasz skłon w prawo i w dół jak śmigło z tyłu to odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 To musi dać się wyregulować wykłonem silnika! A może silnik nie jest dokładnie w osi modelu? Oczywiście pisząc "rewers" masz na myśli trymer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Mam na myśli oczywiście trymer. Przypomnę, silnik jest za skrzydłem ze śmigłem pchającym. Zmieniałem kierunek osi silnika, jest bez zmian. Być może na taki tor lotu ma wpływ prędkość modelu. http://www.rcmodelfordon.zafriko.pl/kat/moje_modele_ To jest ten 1 model. A przy okazji proponuję do obejrzenia tą stronę, dużo do oglądania, mało do czytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 To wygląda zdecydowanie na wpływ strumienia zaśmigłowego na usterzenie. Silnik zdaje się być bardzo blisko niego więc i oddziaływanie większe. Trzeba próbować to wyregulować sporym wykłonem silnika (sądzę, że 5-6 stopni może pomóc). Można też podeprzeć się mikserami w nadajniku i korygować to, miksując gaz z kierunkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.